Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Граждани настояват КЗП да провери колекторските фирми

Инициативен комитет внесе официално искане до комисията

Граждани настояват КЗП да провери колекторските фирми

Снимка: Pixabay

Преди дни Комисията за защита на потребителите заведе 9 колективни иска срещу фирми за бързи кредити, отказали да премахнат в договорите си неизгодни за потребителите клаузи. В тази връзка Комитетът за защита на потребителите отправи официална молба към комисията да извърши проверки на т. нар. колекторски фирми, които упражняват системен тормоз над българските граждани при събирането на дългове, обявиха от Комитета със съобщение до медиите.

Комитетът за защита на потребителите беше сформиран преди няколко месеца заради липсата на специален закон регулиращ дейността на тези компании, които оперират без каквито и да било утвърдени правила за комуникация с потребителите.

Още по темата

В молбата е отбелязано, че колекторските фирми имат достъп до Централния кредитен регистър – ЦКР и могат да поставят оценки за кредитния рейтинг на потребителите и фирмите наравно с други институции като банките например. Комитетът информира комисията, че за няколко месеца е получил множество сигнали за грубо и арогантно поведение от служители на колекторски фирми към граждани - длъжници. „Сблъскахме се също така и със случаи на потребители, които неправомерно са били „дамгосани“ в ЦКР като не коректни кредитополучатели именно от такива компании“, пише в официалната молба към КЗП.

Отново и сега Комитетът за защита на потребителите напомня, че България има стотици хиляди длъжници с просрочени кредити и сметки, които са лишени от всякакви инструменти за защита на техните права във взаимоотношенията им с тези фирми. Няма прозрачен начин, който да определя сумите, начислени от колекторските фирми над главницата. Друга нелоялна практика е умишлено подвеждане на гражданите, включително по отношение на давността на дълговете.

По статията работи: Веселина Василева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Експерт: Намалява полагането на нерегламентиран труд в България