IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Григор Сарийски: Постигането на балансиран бюджет е трудна задача в момента

Най-голямата икономическа задача, която трябва да се реши, е извършването на ревизия на старото управление, твърди финансистът

12:29 | 05.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

В момента има доста икономически предизвикателства пред страната ни. При намаляващи приходи и растящи разходи да се постигне баланс на бюджета е, меко казано, трудно. Това каза в ефира на БНТ икономистът и финансист доц. Григор Сарийски

Той отчете, че бавните темпове на ваксинация и очакваният ръст на инфлацията ще предизвикат още сътресения и допълнителен хаос в управлението.

Според него обаче най-голямата икономическа задача, която трябва да се реши, е извършването на ревизия на старото управление – „за да се запуши пробойната на пробитата лодка“.

„Номерът не е само да вземеш властта, а и да имаш с какво да я упражняваш. В тези 11 години на управление ГЕРБ успяха да създадат една много добре смазана машина, в която всеки новопостъпващ ще има огромни проблеми въобще с подкарването на тази машина – да работи за неговите цели и интереси“, каза финансистът и добави, че битката за "Има такъв народ" и за останалите опозиционни партии тепърва предстои.

Според Сарийски който и ресор да получат от партията на Слави Трифонов, те ще се изправят пред една стена от съпротива. „Както знаем, българинът е цар на пасивната съпротива“, отбеляза експертът.

Той припомни, че предизборната кампания е била слаба, а програмата на ГЕРБ беше внесена около 3 седмици преди изборите, което е по думите му е несериозно. 

„Като говорим за програмата на управляващите – тя трябваше да бъде ясна и видима в техните стратегически документи досега – в бюджета на тази година, например. Защо се дават едни обещания, които не бяха заложени в документите на досега управляващата партия“, попита Сарийски.

Той отчете, че добро впечатление прави, че програмата на ГЕРБ е доста добре разписана – този път тя е около 120-130 страници (докато на миналите избори беше около 30 стр.). „Това издава административния капацитет на тези, които пишат програмата. Направете сравнение с програмата на която и да от останалите партии и ще видите огромната разлика в качеството и в конкретиката. Дотук спирам с позитивните черти на програмата на ГЕРБ. Прави впечатление, че отново има неосъществими щедри обещания, за които е ясно, че ще бъдат изпълнени само на хартия“, каза финансистът.

Той разясни и ключовите параметри в тяхната програма – увеличаване на БВП от 120 млрд. лв. (колкото е за 2020 г.) до 200 млрд. лв. до края на мандата. „Да речем, увеличение на минималната заплата и средната заплата видяхме и при предния мандат. Но нещата, които можете да си купите с тия пари, не са кой знае колко по-различни. Като цифри е изпълнено, но не се отразява на благосъстоянието на българина. И това ускорено увеличение на 200 млрд. лв. на БВП е естествено – като имате една растяща инфлация, очаквана през тази и следващата година“, посочи той.

Според него програмата на "Има такъв народ" не се различава от повечето партийни програми и липсва конкретика, което е притеснително, защото показва и липса на експертност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още