IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият министър: Стартъпите могат да се финансират с над 200 млн. лева

„ШКОЛО“ с проекта си за дигитална революция в образованието е носител на голямата награда на конкурса за успешен малък бизнес "Големите малки"

20:18 | 25.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Осигурили сме над 200 млн. лв., от които могат да се възползват стартиращи и малки фирми през различни финансови инструменти.

Това обяви министърът на икономиката Емил Караниколов на церемония при награждаване на победителите в тазгодишното издание на конкурса за успешен малък бизнес "Големите малки", информираха от пресцентъра на Министерството на икономиката.

Той поясни, че вече е започнала процедурата „Насърчаване на предприемачеството“ по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК), фокусирана специално върху стартъпи, която разполага с бюджет от 67,2 млн. лв.

По думите му в допълнение към тези възможности достъп до финансиране стартиращите предприятия могат да получат и чрез инструментите за финансов инженеринг, които също се изпълняват в рамките на ОПИК от „Фонд за ускоряване и начално финансиране“, който е с общ бюджет от 100 млн. лв.

Стартъпите могат да разчитат на средства от наскоро подписания нов инвестиционен фонд за рисков капитал в рамките на Инициативата JEREMIE, управлявана съвместно с Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) в размер на 50 млн. лева.

Емил Караниколов връчи голямата награда на конкурса, организиран от в. „24 часа“ на „ШКОЛО“ – иновативен стартъп, който помага за “дигиталната революция” в българското образование. Компанията е създател на т.нар. електронни дневници, които позволяват на родителите на децата да се информират в реално време за успеха и поведението на своите деца в училище.

Според министъра дигиталната реформа в образователната система е изключително важна, а икономика без образование няма как да съществува.

Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов връчи награда на „Авто Иконом“ – иновативен стартъп, който предлага ремонт на автомобили без напускане на дома и офиса. Той напомни, че малките и средни предприятия в България са 99,8% от компаниите и създават 67% от добавената стойност в страната.

„Ето защо в Министерство на икономиката сме възприели европейския принцип, а именно „Мисли първо за малкия“, посочи Борисов.

"Големите малки" е инициатива, която има за цел да насърчи успешния малък бизнес в България. Министерството на икономиката и Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия са партньори на инициативата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още