IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: Цялата икономическа политика в България се нуждае от реформи

Изостаналостта на България не спира, а напротив – дистанцията от страната преди нея се увеличава, посочи икономистът проф. Димитър Иванов

23:46 | 02.07.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

България изпълнява основните критерии за влизане в еврозоната, но има множество структурни реформи, които все още не са осъществени. Цялата икономическа политика на страната се нуждае от реформи. Изостаналостта на България не спира, а напротив – дистанцията от страната преди нея се увеличава. Това каза проф. Димитър Иванов, международен икономист и консултант, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Проф. Иванов коментира предложените реформи в еврозоната от френския президент Макрон, които целят стабилизиране и намаляване на рисковете. Той посочи също, че в пакета реформи, който държавният глава е предложил, се съдържат искания за създаване на цялостна система за застраховане на европейските депозити, хармонизация и координиране на данъчните законодателства, засилване на стабилизационния механизъм на еврозоната и др. Според него неприемането на този пакет от страните членки на ЕС говори именно за нарастващите конфликти в еврозоната.

Проф. Иванов добави, че България би трябвало да изчака да стане ясно какви ще са новите принципи на еврозоната, преди да подаде кандидатурата си за присъединяване.

Друга тема, която гостът коментира, са и търговките войни, водещи се в световен мащаб. В последните години световната търговия се движи с добри темпове и се наблюдават стабилни нива на растеж, каза експертът. Световната икономическа търговия беше либерализирана, добави още той.

Търговските войни са нов и много важен елемент в международните отношения. Проблемите, които се появяват в следствие на решенията на американската администрация и политиката на управление на президента Тръмп, не са икономически, посочи още проф. Иванов.

Американският президент Тръмп се опитва чрез двустранни решения да реши един многостранен проблем. Икономически погледнато, Тръмп се опитва да намали търговския дефицит на САЩ чрез налагане на мита. Но този проблем САЩ нямат само с Китай, а с много повече държави, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
Спящият бик
преди 5 години
Само да допълня към CV-то на този "икономист":- началник на Шести отдел (1988-1990) (Корупция и контрол на структурите на МВР и БКП) в Шесто управление (Борба с идеологическата диверсия) на Държавна сигурност- от 1991 до 1996 г. Иванов е вицепрезидент на Мултигруп- от 1998 до 2001 г. е издател на в. Дума. Към 2011 г. Иванов е председател на редакционните съвети на вестниците Земя и Русия днес...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 5 години
Омръзна ми псевдо "икономисти", "финансисти" и "инвеститори" да дрънкат непрестанно за реформи без да предлагат мерки , темп и отговорни за прилагане то им . Аман
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
Lucifer
преди 5 години
Възможноста да се включим едновременно в ЕРМ2 и банковия съюз ги ужасява до истерия, именно затова ще направят мило и драго да отлагат до безкрай...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
Lucifer
преди 5 години
Тия префасониран "професор-икономист е червена-ДС *** внедрена в лондонското сити да обслужва препирането на олигархични капитали! От време на време лае по всяка мижава надежда БГ да се измъкне от лапите на червения олигархичен октопод! Сега се страхува че може и да ни изтърват в еврозоната и ЕРМ2 ще упражни сериозен контрол, ще лъснат мноооого гнусни финансови врътки и затова да поотложи ? до....безкрайност. Тая *** работи против БГ !!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 7
thehappyroger
преди 5 години
До 2030-та един град смехономика, след 2030-та пари за заплати в държавният сектор, за пенсии, за ток, за общ. поръчки и за бюджет на основните гласоподаватели на всяка управляваща партия досега от фалоса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още