IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в България се забави до 7-месечно дъно

Транспортът поевтинява най-много и на годишна, и на месечна база

12:52 | 15.01.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Разпродажба в магазин в центъра на София. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Разпродажба в магазин в центъра на София. Снимка: Архив Ройтерс

Годишната инфлация в България през декември се е забавила до 2,7%, достигайки 7-месечно дъно, става ясно от последните данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

Средногодишната инфлация от началото на миналата година до края ѝ спрямо периода януари-декември 2017 г. е 2,8%.

Що се отнася до инфлацията през декември спрямо предишния месец на 2018 г., то индексът на потребителските цени остава без промяна.

През последния месец на годината най-голямо увеличение на цените на месечна база при стоките и услугите се наблюдава при развлеченията и културата - с 4,3%. След тях идват алкохолните напитки и тютюневите изделия с ръст на цените от 0,5%. Увеличение се вижда и при съобщенията и ресторантите и хотелите (по 0,3%), а най-слабо е то при жилищата, водата, електроенергията, газа и други горива - с минималните 0,1%.

В същото време най-голям спад на цените през декември на месечна база отбелязва транспортът - с цели 2,7%. Секторът е следван от облеклата и обувките със спад на цените от 1,1%. Минимално понижение от 0,1% се наблюдават и при хранителните продукти и безалкохолните напитки, както и при образованието.

Без промяна са останали цените в здравеопазването и в жилищното обзавеждане, домакинските уреди и принадлежности и обичайното поддържане на дома.

Когато разглеждаме разликите в цените на годишна база през декември, най-голям ръст отново отбелязват развлеченията и културата - от 2,3%, следвани от алкохолните напитки и тютюневите изделия с 0,5%. В същото време най-сериозен спад се вижда отново при транспорта - с 1,2%.

Цените в жилищното обзавеждане, домакинските уреди и принадлежности и обичайното поддържане на дома и тук остават без промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още