Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Интерактивна карта свързва пазара на труда и специализираното образование

Разработен е образец на трудов договор между ученик и работодател

Интерактивна карта свързва пазара на труда и специализираното образование

Снимка: Pixabay

Разработена е карта на отраслите в България, върху която предстоят да се нанесат специализираните училища, с което ще се подобри връзката между пазара на труда и образователната система.

Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на конференцията “Образование и труд – локални проблеми, глобални решения”, организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), съобщават от Министерството на икономиката.

„Политиката на Министерство на икономиката е насочена към активното въвеждане и функциониране на дуалното обучение в България“, подчерта зам.-министър Манолев и съобщи, че вече е разработен образец на трудов договор между ученик и работодател. По този начин още в периода на своето обучение ученикът установява дългосрочен контакт със своя работодател. В съответното предприятие той преминава практиката си и при завършването си е напълно готов да се включи в неговото производство.

„Това дава на работодателя достъп до кадри, в чието израстване участва активно, а на ученика – сигурност за неговата реализация, в специалността, която е избрал“, допълни икономическият заместник-министър.

Предстои да стартира и процедура по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ на стойност 67 млн. лв. в подкрепа на стартиращи предприятия, анонсира Манолев.

 

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Престъпна група за продажба на тютюн е ощетила държавата с 3 млн. лева