IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Инвестбанк" отрече да е нарушила закона по случая с Венецуела

Банката твърди, че няма и не е имала кореспондентски отношения с венецуелски банки

18:46 | 14.02.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

"Инвестбанк" отрече да е нарушила закона и да носи отговорност за възможни нередности с паричните преводи, които неин клиент е получил от Венецуела и които са обект на разследване за пране на пари от страна на президента Николас Мадуро.

Припомняме, че вчера българската прокуратура е блокирала доверителна сметка в българска банка, в която адвокат с българско, но и други гражданства, е получавал милиони левове от Венецуела, и по-конкретно от държавната петролна компания PDVSA.

Разследване на финансовото разузнаване на ДАНС и американското финансово разузнаване са установили, че по сметката са постъпили стотици милиони евро от Венецуела. Макар че името на банката не бе споменато при официалното изявление по случая, според някои медийни твърдения става въпрос именно за "Инвестбанк".

В официално разпространеното днес изявление на кредитора се казва, че средствата по доверителната адвокатска сметка са постъпили у нас законно при изпълнение на всички регулаторни изисквания по Валутния закон, Закон за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП), Закона за адвокатурата и спазване на международните санкции, както на ЕС, така и на OFAC (Администрацията на САЩ за контрол на чуждестранните активи - бел. ред.)".

Банката допълва, че няма и не е имала кореспондентски отношения с венецуелски банки и че единствено има разкрити такива в "многоуважавани международни банкови институции, през които се извършват разплащанията във валута за всички наши клиенти".

Тя посочва още, че входящите и изходящи преводи по въпросната доверителна сметка са обработвани от различни банки от ЕС и САЩ включително, без да има затруднения при тяхното изпълнение. Освен това банките кореспонденти са извършили "задължителна проверка по отношение на мерките срещу изпирането на пари и спазването на въведени международни санкции, както по отношение на държави, така и по отношение на лица от международни санкционни и забранителни списъци".

От "Инвестбанк" изрично посочват, че извършените входящи и изходящи трансфери са свързани основно с доставка на хранителни стоки за Венецуела, за които има и предоставени товарителнци. Освен това не са налични санкционни трансакции, свързани с PDVSA.

"Адвокатите и адвокатските дружества откриват клиентски доверителни специални сметки по чл. 39 от Закона за адвокатурата и при тяхното управление адвокатите и/или адвокатските дружества са длъжни да прилагат Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП), тъй като те са задължени лица  по чл. 4, т. 15 от него и са длъжни да прилагат всички мерки, описани в закона", допълват от банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 2
Momchil_Matev
преди 5 години
Законът е спазен, правилата са спазени, ама резултатът е нежелан и в нарушение. Толкова за законността и правовата територия - България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 5
Sandy
преди 5 години
Малко преди фалита на КТБ имаше едно говорене, после влезе ДАНС и накрая глътна вода и умря. Сега като ли сценария се повтаря. Ама то се очакваше, дори може да се срине цялата държава, защото негативите станаха твърде много. Ето част от тях:1. Икономиката се крепеше на изкуствено надутия имотен балон, но сделките рязко паднаха, падат и цените.2. В бамките имаше над 75 милиарда в депозити, повечето от които са раздадени като кредити. Само, че в момента над 50% от тия кредити не се обслужват, при положение, че от 2008-*** има още едни 20 - 30% "лоши заеми" не изчистени, което е страшно начало на една голяма лавина.3. Сега, също имаме едно клатещо се правителство, на което му предстои падане, отново служебно правителство и нови избори.Възможно е сценария от 1997 г. да бъде повторен, след което премахването на Валутния борд ще стане неотложно, последваща девалвация на лева, за да се спаси каквото е останал от умиращата икономика. ЕС няма да ни спаси, те и няма да искат да ни спасят, щот ние не сме Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още