Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Йордан Гаврилов: Повечето концесии трябва да бъдат изцяло преразгледани

Икономически неоправдани са договори, които са на загуба, твърди председателят на Националното движение на българските граждани

гледано: 3314   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Повечето от концесиите са на загуба, затова концесионните договори трябва да бъдат изцяло преразгледани. Те са сключвани при условия, които в момента са пагубни за държавата. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria председателят на Националното движение на българските граждани (НДБГ) Йордан Гаврилов.

За пример той даде концесиите за добив на полезни изкопаеми, чиято концесионна такса е само 0,75%.

Според него неоправдани икономически са и договори като например този на „Софийска вода“, при който концесионерът взема вода от язовир „Искър“ на цена от 2 до 4 стотинки за кубик вода, а в същото време при направеното наскоро увеличение я продава на 2,98 лева.

Още по темата

Гаврилов посочи, че подобен е договорът на софийското дружество „Паркинги и гаражи“.

„Няма как една концесия, особено ако е по-апетитна, да бъде взета от случайна фирма. Концесиите предварително се разпределят сред големите партии и това не е тайна за обществото“, смята Гаврилов.

Той напомни, че вчера беше обявено, че ще дадат на концесия за „Летище София“, „което за нас като организация е несправедливо, след като до миналата година държавата финансира летището с милиони левове за ремонти за изграждане на нова кула и нов терминал“.

По думите на Гаврилов концесии трябва да има, но те трябва да бъдат както в „нормалните държави“, а фирмите концесионери следва да плащат значително по-висока такса.

Гаврилов припомни, че в началото на своя мандат президентът Румен Радев заяви, че който иска да стопанисва държавен обект, трябва да плати 51% концесионна такса.

Защо се свали концесионната такса от 1,5% на 0,75%? Могат ли да се преразгледат досегашните договори от Министерския съвет? Има ли злоупотреби при концесиите? Коя е институцията, която трябва да контролира концисиите?

Вижте повече във видеото!

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Р. Радев: България се утвърждава като регионален технологичен лидер