Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Иван Маджаров: 4 млрд. лв. за здраве трябва да излязат на светло

С Българския лекарски съюз не са договаряни лимити за лъчелечение, каза новоизбраният председател на съсловната организация

Иван Маджаров: 4 млрд. лв. за здраве трябва да излязат на светло

Снимка: Pixabay

Националната здравоноосигурителна каса (НЗОК) разпределя годишно 4 млрд. лв., но само половината от тях отиват за медицинска дейност, още почти толкова се плащат извън публичния фонд. Това коментира по bTV новоизбраният председател на Българският лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров.

Трябва да направим така, че тези пари да излязат на светло, заяви Маджаров.

„Не твърдя, че 4 млрд. лв. са малко, но освен тях има данни за още почти толкова, които се плащат извън публичния фонд”, каза той. И допълни, че системата се нуждае и от тези допълнителни средства, защото благодарение на допълнителните пари пациентите получават лечение.

Той припомни също, че в останалите страни от Европейския съюз за здравеопазване се отделят процентно повече средства от брутния вътрешен продукт, отколкото у нас.

С Българския лекарски съюз не са договаряни лимити на лъчелечението и смятам, че става въпрос за недоразумение, каза Маджаров във връзка с информацията от Касата, че за провеждане на лъчелечение ще се иска специално разрешение от районната здравна каса за всеки пациент. „Въпреки това ще следим и дори на един пациент да бъде отказано такова и да бъде сложен в листа на чакащите, ще реагираме остро”, заяви новият председател на Българският лекарски съюз.

Той е категоричен, че лекарите не могат и не бива да отказват лечение на който и да било пациент. „Не трябва да се допуска българските пациенти да се лекуват в чужбина, защото тук се инвестираха огромни средства, за да се сдобием с техника”, допълни още Маджаров.

По думите му разликата в цените и стойността на всяка медицинска услуга у нас и в чужбина са значителни и българската страна трябва да направи всичко възможно нашите пациенти да се лекуват тук. В момента тук се прилагат най-съвременните методи на лечения, посочи председателят на Лекарския съюз.

Ще опитаме да не спазваме лимитите за лъчелечение, заяви Румен Лазаров, национален консултант по лъчелечение, по Нова телевизия. Проблемът е, че ако не се спазват лимитите, това лечение, което е по-качествено, ще бъде за сметка на центровете и не е сигурно докога те ще могат да компенсират този недостиг на средства, коментира той.

Той предложи пациентите, чието лечение се забави от новите лимити, да поискат лечение в чужбина, което е от 10 до 100 пъти по-скъпо от това в България. 

Лечението на 19 хиляди онкоболни, които се нуждаят от лъчетерапия, е под въпрос. Причината са месечни лимити, въведени от Здравната каса. Те са определени без консултиране със специализираните центрове и биха принудили пациентите да чакат.

По-рано от Здравната каса заявиха, че няма да останат пациенти без нужното им лечение с лъчетерапия или радиологични изследвания и за тази година, дори са отпуснати повече пари по това направление.

Подобно на предишния председател на БЛС Иван Маджаров също е категорично против въведената здравна карта. В този си вид тя не е подкрепена от БЛС, защото не са участвали активно в изработването ѝ и не са взети основни неща предвид, като регионални особености, например.

Българският лекарски съюз обаче няма да атакува Националната здравна карта в съда, а ще се опита да я използва за планиране при искане за разкриване на нови лечебни заведения.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Лекарския съюз: В проекта за нов здравен модел липсват реални разчети