IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Петков: България има нужда от коалиция, не може да си позволим нови избори

Съпредседателят на ПП очаква от коалиционните партньори позиция за главния прокурор и КПКОНПИ

10:34 | 16.11.21 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Силен антикорупционен орган и прокуратура, която да работи независимо – това ще са приоритетите на „Продължаваме промяната“ в разговорите за съставяне на коалиция. Това обяви лидерът на политическата формация, спечелила изборите, Кирил Петков пред Нова телевизия.

„Важно е, когато една политическа партия даде заявки преди изборите, да ги следва“, каза Петков по повод обявеното намерение преди вота той да е министър-председател, а Асен Василев финансов министър.

„Ако нашите коалиционни партньори ни убедят, че някой има още по-добро CV от Асен Василев или по-добър начин за управление на България и по-добра резултатност, или образованието му е по-добро, бихме се вслушали. Не влизаме с идеята за кариерни развития за никого”, категоричен е той. 

„Още днес смятаме да влезем в разговори с другите лидери. Идеята е да направим нов процес на дискусия. Вярвам, че имаме доста неща, които ни обединяват. Имаме много общи теми, включително и с ИТН”, каза още Петков.

Той обясни, че възнамерява да има срещи с лидерите на партиите – евентуални коалиционни партньори, а след това тематични работни групи ще съберат експерти от различни политически сили.

Петков обеща излъчване на живо в интернет за част от срещите на работните групи, за да е ясно, че няма задкулисни сделки. „Всички трябва да знаят, че имаме обща национална цел и в нея може да има различни гледни точки”, добави още той.

Съпредседателят на ПП обяви, че вече се е чул с част от политическите лидери - Корнелия Нинова, Христо Иванов и Слави Трифонов. „На Слави му се обадих аз, за да кажа, че тръгваме с добро намерение за обща работа”, коментира Петков.

„Оптимистичното е, че имаме едно голямо мнозинство на хора, които искат промяна този път. Явно започваме да виждаме, че допирните точки са повече, отколкото разделителните”, разясни той.

„България има нужда от коалиция. Имаме толкова кризи да решаваме, че никой не може да си позволи още един път да ходим на избори“, каза той по повод бъдещите преговори.

В споразумението с останалите партии той коментира, че ще бъдат вкарани максимално много детайли. „Главният прокурор е една точка, която изисква конституционно мнозинство. Ще чуем всеки един от нашите партньори. Вярваме, че първа стъпка би била да тръгнем през КПКОНПИ, която трябва да работи като силна антикорупционна комисия. Г-н Цацаров не трябва да я оглавява”, допълни Петков. Той се ангажира бързо да бъде внесен закон за антикорупционната комисия.

По думите му преди да се говори за конкретни имена, за всяка позиция трябва да има дефиниция за професионална компетентност.

На въпрос за Бойко Рашков като евентуален вътрешен министър Петков обясни, че лично го харесва много. Добави обаче: „Не искам някой от коалиционните партньори да се чувства, че заставям през медиите”, каза той.

Относно визията на евентуално правителство съпредседателят на ПП обясни: „Вярвам, че не трябва да има крадец в България, който използва неправомерно публичните средства и да се чувства безнаказан. Това е лустрация на крадците. Всеки, който е използвал обществени средства за лични цели, трябва да понесе отговорност. Като човек от парламента не мога да вкарам никого в затвора. Има обаче червена линия - едната е, че трябва да се смени главният прокурор”, разясни Петков.

Механизмът за това обаче според него ще се изясни в дебатите.

За всички други теми сме готови да сме диалогични. Ако нямаме работеща прокуратура, няма смисъл да сме във властта, каза Петков. Той посочи два основни приоритета: да има силен антикорупционен орган и прокуратура, която да работи абсолютно независимо, „за да имаме държава”.

Според него в сегашната ситуация след поредицата избори и две временни правителства нямаме лукса да говорим за правителство на малцинството.

„Трябва да сменим погледа - ние сме държавни служители. Оттук нататък нямаме право да говорим за себе си и за партийните си интереси. Имаме един народ, който ни подаде ръка. Нямаме лукса да се правим на интересни и да бъдем политически фокусирани”, заяви Петков и добави, че вярва, че ще се стигне до коалиционно споразумение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 2 години
дядя вова , айде този парламент сте под 10% вече , следващия да е хаирлия и дано да паднете под 5% ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Все тази е ! Без промяна в системата няма да постигнеш нищо. Просто новите ще си сложат удобен на тях човек :) При старата система така са нещата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Затова купуваш бити коне и спиш спокойно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 2
novata_ikonomika
преди 2 години
И все пак троловете на путин изпълзяха. Аз никога не греша. Но ще има промяна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
georgi_shum
преди 2 години
Дай боже да не влиза. Да си гледа пенсията и да не се излага тая женица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
А правителството е на отговорният зидар Льотчика, фабриката за шнорхели и лъжливият меринджей оставям за агент 00 зелка..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Що сегашното масонско правителство е даже по-зле от масонското през 1934-та и никак не ни желае електронния концлагер, заеми за загробване и други евроатлантически екстри, експериментални течности мрящи и смърдящи, 8-*** "ваксина" в електронният сертификат - нищо, че имунитет ЙОК !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
"Реформаторите от Продължаваме Промяната трябва да бъдат подкрепени. " Да се чете: Поткрепям масоните, независимо дали са президент, президентска партия, дали са от ортаците на Дългия или съвъкупното знайно и незнайно войнство. Аз сум прoзз и не искам да ги разбирам тия вътрешни зависимости, водещи до новото Световно правителство на Новият Светъл Електронен Концлагер. Мен там ще ми е ОК, даже Супер. Няма да имам собственост и мнение и ще си паса ГМО и ще блея блаженно..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
мика зайкова влиза ли ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още