IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът оцеля и при втория вот на недоверие за годината

Искането за оставката на кабинета подкрепиха депутатите на БСП и ДПС

09:11 | 29.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Третото правителство на Бойко Борисов оцеля и при втория вот на недоверие за тази година. Опозицията внесе искане за оставка на кабинета в началото на годината заради несправяне с проблема с корупцията.

Сега темата бяха пропуските в системата на сигурността.

Искането за оставката на Министерския съвет подкрепиха 104 депутати от БСП и ДПС. Срещу предложението бяха 131 депутати. От партия "Воля", които се колебаеха преди вота, също решиха да подкрепят правителството на Бойко Борисов.

Лидерът на партията Веселин Марешки обясни, че причината за това е била "имитацията на дебатите" по-рано тази седмицата. Единственото постижение е, че рейтингът на парламента е бил спаднал още повече, смята той.

Според Волен Сидеров липсата на сигурност е "измислен аргумент", след като страната ни е получила отлична оценка от европейските партньори в тази област. 

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обвини опозицията в популизъм при искането на оставката и каза, че БСП не са представили алтернативи на сочените проблеми. Кабинетът "Орешарски" е оставил системата на сигурността в разруха, категоричен беше той. Последният доклад на Държавния департамент също показва, че страната ни е поела по верния път.

Гласуването мина в отсътвието на премиера Бойко Борисов, който е в Брюксел на заседание на лидерите на ЕС. Рано тази сутрин те успяха да се споразумеят за общи действия срещу миграцията. По-късно се очаква и среща на премиера с лидерите на страните от еврозоната и да бъде заявено желанието на страната ни да влезе във валутния съюз.

По-рано тази седмица се проведоха вяли дебати по искането, внесено от БСП на 20 юни 2018 година. Вносителите цитираха бягствата от затвори и арести, повишаването на битовата престъпност, както и невъзможност да се защитят границите на страната и да се пресече контрабандата и трафика на хора.

Повечето изказвания на депутатите обаче не бяха по темата - ДПС и патриотите си разменяха взаимни обвинения за насаждане на език на омразата и опити да се повиши напрежението.

Според управляващите обаче мотивите на вота нямат основание, макар че нито един депутат от ГЕРБ не взе думата по време на дебатите. Вътрешният министър Валентин Радев коментира, но извън пленарната зала, че е бил подготвен за разисквания, но те така и не са се състояли.

Той отхвърли изнесените от опозицията данни за повишаването на престъпността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още