IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кацаров: Търсете решения на проблемите в здравеопазването извън COVID

Имаме разрушен модел на здравно осигуряване, трябва да се коригира незабавно, призова бъдещите управляващи здравният министър

13:21 | 13.10.21 г.
<p>
	Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров. Снимка: БГНЕС

Следващите управляващи в България са изправени пред големи предизвикателства в здравеопазването извън COVID пандемията. Бъдещото правителство и следващият парламент трябва да се фокусират върху проблемите на здравната система отвъд коронавируса и да дадат отговор на въпросите за модела на здравното осигуряване, за собствеността на болниците, доплащането, дисбалансите на различни нива. Това каза министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров в рамките на третата национална конференция на инициативата „Заедно за повече здраве“.

В нея участват Българският лекарски съюз (БЛС), Българският фармацевтичен съюз (БФС) и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM). Преди предстоящите избори за народно събрание и президент участниците обсъдиха възможностите за укрепване на здравната система през 2022 г. чрез увеличаване на публичните инвестиции в здравеопазването и тяхната ефективност, за да може в условията на продължаваща пандемия да се осигури навременно и адекватно лечение както на пациентите с COVID-19, така и на хроничноболните пациенти в България.

Здравната ни система се намира в изключително лошо състояние и здравните ни показатели са най-лошите в Европа и преди COVID пандемията, посочи Кацаров.

Големите предизвикателства не са COVID, вероятно е тази поредна вълна да се окаже последна и COVID-19 да се превърне в сезонно заболяване, по-скоро такава е перспективата, допълни той.

„Оставете COVID настрана, съсредоточете се върху проблемите на здравната система, която не е подготвена да приеме не само това заболяване като коронавируса, но е неподготвена да работи и без такова предизвикателство“, обърна се Кацаров към участниците в дискусията и бъдещите управляващи. 

Той подчерта, че имаме разрушен и компрометиран модел на здравно осигуряване, 2 милиона души плащат здравни вноски, един милион пък въобще не се осигуряват за здраве. Какъв е този модел, попита той. В същото време и неосигурените се лекуват безплатно. Ако така вървим, какъв е този модел. Ако не се върнем към основата на здравноосигурителния модел – плащаш вноски и срещу тях получаваш услуга, моделът остава само на хратия. Все повече се превръщаме в модел на бюджетно финансиране на здравната система.

„Сега почти всичко се контролира от държавата - лимити, субсидиране на лечебните заведения, плащането на заплати за работещите в лечебните заведения, за тези на първа линия“, посочи той и допълни, че това не е характерно за здравното осигуряване. Моделът трябва да бъде незабавно коригиран, заяви министър Кацаров.

Не е правилно здравната система да се разглежда като държавен разход, като администрация или някава форма на социално подпомагане, тя е икономическа дейност, която носи приход на държавния бюджет, посочи Кацаров.

Доплащането е огромен проблем, който се нуждае от радикално решение, каза още той. Огромните дисбаланси се виждат и при лекарствата, и в болничната помощ. Всичко направено досега по въпроса са палиативни мерки.

Голям проблем е и свръхрегулацията на здравната система, продължи Кацаров. По думите му системата трябва да може да реагира бързо и да се адаптира към търсенето и потребностите на хората. Затова е и този феномен – имаме болнични легла, но изпитваме недостиг на легла за Covid болни, даде пример той.

Дисбалансите са големи – на регионално ниво, между отделните медицински специалности, между лекарите и медицинските сестри, между болнична и извънболнична помощ и пр., предупреди Кацаров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още