IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще повлияе на икономиката ни минимална европейска работна заплата?

Има риск да се увеличи и безработицата, дебатът поражда много разногласия, отбеляза евродепутатът Атидже Алиева-Вели

10:35 | 17.01.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Не е възможно да се въведе минимална европейска работна заплата в България. Замисълът на европейско равнище е минималната заплата да бъде процент от средната. Тоест не да има една обща сума, която да е еднаква във всички държави, а механизмът да бъде еднакъв. Това обясниха по Нова телевизия евродепутатите Емил Радев, Петър Витанов и Атидже Алиева-Вели.

Европейската комисия започва консултации за обща европейска минимална заплата. Ако достатъчно държави членки подкрепят идеята, това може да доведе до нов общностен регламент. Най-ниска е тя в България, но има държави като Люксембург, където минималната работна заплата е 2090 евро, в Испания е 1050 евро.

ЕК твърди, че 110 милиона европейци са заплашени да не могат да получават минимални, достойни доходи за живот. Разликите са огромни, но и разликите за живот в отделни страни членки са различни, обясни евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев. 

Покупателната способност трудно ще се изравни, невъзможно е да се въведе единна европейска минимална работна заплата. И ЕК ясно заяви, че това е невъзможно. Ние говорим за единен механизъм. В момента има 22 държави членки с механизъм за работна заплата и 6, които нямат такъв механизъм. Там, където няма въведена минимална работна заплата, безработицата е с 1,4% по-ниска, а доходите – с 1,6% по-високи, коментира Радев.

Той обясни, че Скандинавските държави не са съгласни с отварянето на подобен дебат. И причината е, че те имат колективни трудови договори, а те са много по-високи от минималната работна заплата. „Едно въвеждане на минимална работна заплата ще бъде отстъпление и по-малка защита за техните работници”, смята евродепутатът от БСП и ПЕС Петър Витанов.

Сега започват първите стъпки в тази посока и то под натиска на социалистите. „В Европа се радваме на най-висок жизнен стандарт. Справедливите доходи не са за пренебрегване. Има две резолюции на ЕП, приети в предходни мандати, където този механизъм се разглежда като процент от средната работна заплата”, заяви той.

По думите му механизмите могат да бъдат различни. Процентът може да е от брутния вътрешен продукт. Витанов обясни, че социалистите искат минималната заплата да е 60% от средната работна заплата.

Евродепутатът Атидже Алиева-Вели отбеляза, че е добре ЕК да има правна гаранция за работещите хора, но в същото време трябва да се търси баланс.

„Едно чисто повишаване на минималната работна заплата не означава, че ще подобри икономиката на страната. Има риск да се увеличи и безработицата. Дебатът поражда много разногласия”, заяви тя. И призова да се отвори дебатът в България, да се чуят позициите на всички страни у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още