Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Калин Христов: Само България от страните извън еврозоната има желание за присъединяване

Страната ни трябва да се определи в коя група попада, за да се избере стратегията за влизане в ERM II, посочи подуправителят на БНБ

гледано: 5471   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Страните, които не са в еврозоната, се разделят на две групи. Първата група страни идентифицират, че имат по-малко проблеми и затова те искат намаляване на рисковете и солидарност. Втората група страни са тези, които искат солидарност преди намаляване на рисковете. И всеки, позиционирайки се в отделната група, всъщност показва какъв е.

Още по темата

Това каза Калин Христов, подуправител на БНБ и ръководител на управление „Емисионно”, по време на форума Клуб Инвестор: Банки и финанси. Участието му беше излъчено в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи, че страните извън еврозоната, знаейки тази динамика, имат ангажимент към ЕС да се присъединят към еврозоната и трябва да решат коя е оптималната стратегия. Но първо трябва да решат в коя група са.

„Страните, които трябва да разрешат приемане, си формират мнение за всяка страна и си представят в коя група тя би била и какви претенции би имала. Това е много важна динамика“, посочи централният банкер.

По думите му от всички страни извън еврозоната България е единствената, която първо заявява официално, че има интерес да се включи в еврозоната и второ, прави реално стъпки за присъединяване.

„Ние сме единствената страна извън еврозоната, която декларира в момента, че иска присъединяване“, заяви подуправителят на БНБ.

С коя група се идентифицира България? Какви са предизвикателствата пред банковия сектор преди влизането в еврозоната?

Вижте повече във видеото!

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (14)

   1| 2    
2
 
7
 
14
0pk
преди 3 години
Ам приемайте ни, докато още искаме. Че да не се откажем и ние :D
5
 
16
 
13
преди 3 години
Няма профилна снимка
Грешка - само ПОЛИТИЦИТЕ на България искат да присъединяват страната към ЕЗ, щот им тъпчат джобовете или просто им заповядват.... или и двете
2
 
23
 
12
преди 3 години
Няма профилна снимка
в последно време правителството на тиквата само лъже ... за последната година и половина нищо смислено не са напоравили .. един кол за домати не са забили !
7
 
12
 
11
преди 3 години
Няма профилна снимка
Ние искаме ,ама те дали ни искат ...Още ли с тая дъвка-занимавка ,ще ни баламосват
5
 
21
 
10
преди 3 години
Няма профилна снимка
"...България е единствената, която първо заявява официално, че има интерес да се включи в еврозоната..."Това твърдение е абсолютно невярно! България не е подала никакво официално заявление за членство в ЕRM 2, въпреки обещанията на правителството на Борисов!

Още от Икономика и политика
Рашков даде Гешев на НСС, службата го препрати на Спецпрокуратурата