Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Кандидатурата ни за ERM II заслужава адмирации

Според бившия финансов министър проф. Христина Вучева България няма да стане член на еврозоната през следващите 7 или 8 години

Кандидатурата ни за ERM II заслужава адмирации

Снимка: Архив Ройтерс

Представянето на нашата кандидатура за ERM II е от изключително голямо значение за икономическото ни бъдеще и стабилността на страната. По този начин ние даваме ясен знак, че и до сега изпълнявахме всичко за еврозоната, но вече изпълняваме и последният пети показател, като се присъединяваме към ERM II. „Това е много важна стъпка, която заслужава адмирации“. Това каза проф. Христина Вучева, икономист и бивш финансов министър, в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров по Bloomberg TV Bulgaria.

Според професор Вучева ERM II е необходимото условие, за да се получи стабилност на валутния фонд. Тя поясни, че за да има стабилност, всички страни, които разбират и четат правилно договора си, веднага след като бъдат приети в ЕС, кандидатстват и за чакалните.

„Това е много важно и сега никой няма да може да каже, че не изпълняваме всичко. Ако погледнете разумно и точно ние преизпълняваме този критерии, защото имаме фиксиран курс към еврото от много отдавна“, каза още проф. Христина Вучева.

Тя обясни, че след влизането в чакалнята следват още много изисквания, за да се стигне до еврозоната. По думите и след приемането ни там, може да се говори не само за петте Маастрихтски критерия, но и за политически критерии, както и за свързани със законодателството и много други, които са въведени след кризата през 2008 г. Професор Вучева сподели и своето мнение, че може би няма да станем членове на еврозоната през следващите 7 или 8 години.

„Ако има такова изпратено писмо, никой няма да поиска нищо друго, защото те си спазват правилата. След като вече сме в чакалнята ще дойдат и другите изисквания“, коментира гостът.

Повече по темата вижте във видеото. 

гледано: 2719   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

По статията работи: Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

3
 
5
 
3
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Няма много логика да се натискаме точно сега за ЕЗ, зад нас сериозно желаещи няма...защо ли???... Жалко че след 7 год. Вучева вероятно няма да е жива а мутрите ни няма да дочакат и 2г и ще пратят и борда по дяволите....10млрд. € са това...как да не си купят по някой гръцки остров....Вече се убеждавам че за нашето гето по-универсално лекарство от борда няма, със всичките му недостатъци той си остава по-малкото зло.... Иначе наш ББ ще опита малко рекет...ту с Путин, ту с АЕЦ Белене или с новия султан Ердоган...не вярвам да му минат номерата, но...опити ще има...
31
 
7
 
2
преди 7 месеца
Тази дама наистина не е всичкия си - годините на никого на прощават явно и на бившите финансови министри. Еврозоната не и остават още 7-8 години живот, а ние след толкова ще влизаме в нея - голям майтам наистина. Желанието за влизане в еврозоната е израз на това, че просто сме си загубили разума или това, което е останало от него по-точно. Всички страни в еврозоната с изключение на балтийските републики са фалирали, а балансът на ецб е около 50% от БВП а еврозоната, което подвърждава този фалит. В следващата рецесия както е тръгнало баланса на ецб ще е над 100% от БВП на еврозоната т.е еврозоната ще има един единствен акционер така да се каже и така евро-комунизъма ще е дошъл и плановата икономика ще замени пазарната и светли банков комунизъм ще настане...
13
 
20
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
всички червени номенклатури в един глас пеят : няма да ни вземат , няма да ни приемат . а бат бойко кат им организира едно парти на слънчев ден за прощаване как той си знае с ивана и компания и ракия и пържоли и песни до зори , и ни приемат и в еврозона и банков съюз и шенген :))) ... какво ще пеят тогава :)))

Още от Икономика и политика
Преглед на печата за 20 февруари