IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кашъмов: По-високите административни съдебни такси не са съобразени с доходите

Правозащитникът се обяви срещу промяна в тарифата при водене на съдебни дела, която оскъпява таксите в пъти

16:35 | 06.07.18 г.
Кашъмов: По-високите административни съдебни такси не са съобразени с доходите

Предложението за драстично увеличение на таксите за административни дела е противоконституционно.

Такова мнение изрази адвокат Александър Кашъмов, ръководител на правния отдел на Програма "Достъп до информация", в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Предложените промени не са съобразени с доходите на огромна част от населението. 90% от хората не могат да вадят хиляди левове от джоба си за водене на административни дела“, аргументира се правозащитникът и даде за пример вдигането на такса от 5 на 70 лева за граждани, и от 5 на 370 лева за неправителствени организации.

Той цитира изказвания на депутати от правната комисия в парламента, които смятат, че хората са забогатели.

„Депутатите се позовават и на злоупотреби, но не дават нито един пример“, посочи Кашъмов.  

Според него всякакви обосновки, свързани с това, че съдът трябва да печели от работата си, са „абсурдни“.

„В едно демократично общество съдът съществува, за да се спазва принципа за върховенството на закона и да се гарантират правата на гражданите. Тези промени ще попречат на много хора и организации да потърсят защита, посочи Кашъмов. – Надявам се, че президентът ще наложи вето на тези мотиви. На следващо място се надявам, че институциите, които имат правото да сезират Конституционния съд, да го направят, за да може той като една висша инстанция в прилагането на Конституцията да се произнесе по съобразността на тези поправки с принципите на правото.“

Как ще се изчисляват таксите при водене на съдебни дела? Трябва ли да се свързват таксите с печалбата на администрацията във Върховния административен съд? Може ли президентът да наложи вето на закона? Какво се случва с административната реформа?

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още