IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ: "Нулеви" трудови договори не са обсъждани

Тази правна форма нарушава правата на работниците, казват от синдиката

17:05 | 05.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В работната група за промени в Кодекса на труда към социалния министър Бисер Петков не са обсъждани т.нар. "нулеви" трудови договори, заяви КНСБ.

„Няма да участваме и в бъдеще в подобна дискусия, тъй като считаме, че тази правна форма нарушава отдавна извоювани права за българските работници“, заявиха от синдиката.

По-рано днес социалният Бисер Петков министър разясни какви промени в Кодекса на труда са объждани между работодатели, синдикати и Министерството на труда и социалната политика  (МТСП). 

За предложението на работодателите за така наречените "нулеви часове" Петков коментира: „Това е вид трудов договор, доста разпространен във Великобритания и други европейски държави. Това е нова атипична форма на заетост, която набира популярност и означава, че работодателят не поема конкретен ангажимент за работно време и осигуряване на заетост. Работникът е на разположение и работодателят, когато има нужда, го повиква, за да я изпълни и я заплаща“.

Това е вид трудов договор с ниска степен на ангажираност на работодателя по отношение на осигуряването на съответната заетост, поясни сутринта министърът.

От КНСБ информират в позицията си, че продължават разговорите по други важни теми като подобряване на колективното договаряне, социалния диалог, работното време и всички други промени в Кодекса на труда.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още