IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Концепция за Закон за социалните услуги ще бъде представена в края на месеца

Срокът за подготовка на закона ще бъде спазен, каза Бисер Петков

16:51 | 18.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: МТСП</em></p>

Снимка: МТСП

Закон за социалните услуги трябва да бъде подготвен до 15 октомври тази година и срокът ще бъде спазен, каза по време на парламентарния контрол социалният министър Бисер Петков, предаде БТА.

Той припомни, че е създадена работна група за подготовка на закона. В края на този месец очакваме групата, в която има широко представителство на неправителствените организации, да представи концепция, допълни Бисер Петков.

За 2018 г. са увеличени средствата за финансиране на социалните услуги, делегирани от държавата дейности, с 19,5 млн. лв. спрямо тези за 2017 година. От 2014 до 2018 г. са разкрити 124 нови социални услуги с капацитет 1946 места, отчете Петков. 

С приетия от правителството в началото на 2018 година първи план за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа е осигурено финансиране за 100 нови социални услуги, насочени основно към пълнолетни с различни форми на увреждания, каза министърът на труда и социалната политика.

Бисер Петков припомни, че в отговор на протестите на хората с увреждания на 15 май беше направена среща, на която социалното министерство предложи разработването на нов Закон за хората с увреждания, като в него ще бъде разписана нов тип социална оценка, съобразена с индивидуалните потребности. Предвижда се в закона да бъдат предложени промени за предоставяне на финансова подкрепа под формата на лична помощ за хората с увреждания и техните семейства на база на социалната оценка.

Създадена е работна група със задача до 30 май тази година да разработи стандарт за финансиране на услугата личен асистент като делегирана от държавата дейност. В момента броят на личните асистенти е около 16 600, като те обслужват над 20 хиляди хора с увреждания и възрастни хора в невъзможност за обслужване.

Бисер Петков отбеляза, че има няколко работни групи с различни задачи по политиките за хората с увреждания.

По време на парламентарния контрол стана ясно, че на следващото заседание, определено за контрол от народните представители, ще има разискване за политиките за интеграция на хората с увреждания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още