IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Станчев: Това, което се случва с избора на управител на БНБ, е тревожно

Да не се сменя управителният съвет на централната банка, когато се очаква голям стрес на европейската банкова система, на ЕЦБ и на ЕС, съветва икономистът

13:24 | 04.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Това, което се случва с избора на управител на Българската народна банка (БНБ), е доста тревожно, меко казано. Този коментар направи по БНР икономистът и основател на Института за пазарна икономика Красен Станчев след изявление на Слави Трифонов, в което лидерът на "Има такъв народ" твърди, че коалицията няма единен кандидат за гуверньор на централната банка.

"Това прилича на смяна на конете по време на пресичане на река. Това е доста лошо като тест за управляващата коалиция, защото  означава, че в момента дори отделни хора да разбират от банкиране, това, което предстои с еврозоната, с Европейския съюз и така нататък,  в крайна сметка позволява объркване на Българската банка за развитие с Българската народна банка“, е мнението на икономиста.

Според него за ББР е достатъчно кандидатът да е довереник на тези, които управляват в момента. „За БНБ, която е част от емисионната система на Европейския съюз, следователно и на еврото, трябва да имате доверие на Европейската централна банка, на Европейския съюз, на Международния валутен фонд, Европейската банка за развитие, Европейската инвестиционна банка като минимум, което означава, че дори хора с известна биография, каквито имат сегашните кандидати, не могат да имат такова доверие там“, смята Красен Станчев.

Той е убеден, че при положение че в момента начело на централна банка има хора с опит, преминали в миналото си през различни кризисни ситуаци, както вътрешни, така и външни, то „най-добре е сега, когато се очаква голям стрес на европейската банкова система, на ЕЦБ и на Европейския съюз, не само поради войната в Украйна, да не се сменят тези хора“.

„Ако това стане, ще е доста неразумно", посочи Станчев дни преди парламентът да направи трети опит да избере управител на БНБ.

По думите на икономиста слабо вероятно е един от двамата кандидати (бел.ред. Андрей Гюров, предложение на „Продължаваме промяната“, и Любомир Каримански от „Има такъв народ“) да получи мнозинство в парламента. Той прогнозира като вариант Б същата конфигурация да остане да управлява централната банка начело със сегашния управител Димитър Радев или Калин Христов, подуправител, ръководител на управление „Емисионно“.

В потвърждение на думите си за трудния път към еврозоната Красен Станчев даде за пример сравнение между комюникетата за България и Хърватска за влизане в ЕRM II, където се посочва, че в изискването за нашата страна различията не могат да се преодолеят освен с доверие.

Според изискванията за присъединяване на България към "чакалнята" на еврозоната ERM II са справяне с организирана престъпност, корупция и върховенство на правото, които са много важни за разплащателната система и икономиката, но няма как сега България да е убедителна за направени промени. Икономистът напомни, че и високата инфлация отлага членството на страната ни в еврозоната.

Красен Станчев е категоричен, че това, което липсва в концепциите на двамата кандидати за управител на БНБ е, че разбиране накъде върви еврозоната и какви са проблемите на ЕС и глобалната разплащателна система.

Той припомни, че досега, при избора на гуверньор в класическия модел, „той винаги обещава нещо на партиите в парламента“, но сега това не може да се случи.

Красен Станчев не се наема да прогнозира кой ще бъде избран за управител на БНБ, но очаква да няма ясни критерии, по които да се избере човек за тази длъжност, защото и досега те не са формулирани.  

Той допусна, че сред управляващата коалиция вече има нагласи към тезата, че сега не е време за избор между тези две кандидатури и че е добре за известно време управлението на централната банка да се осъществява от сегашния управител.

Икономистът смята, че такива настроения има в групата на „Демократична България“. Той посочи, че ако хората могат свободно да избират, ще има депутати и от други партии, които ще подкрепят по-безрискова конфигурация, отколкото смяна на гуверньора на БНБ. Станчев напомни, че и двамата сегашни кандидати обещават за запазят сегашния управителен съвет на централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още