Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Лекарите не приемат параметрите в проекта на Националната здравна карта

Българският лекарски съюз смята, че предложението е административен инструмент за лимитиране дейността на лечебните заведения, пише в становище на организацията

Лекарите не приемат параметрите в проекта на Националната здравна карта

Снимка: Pixabay

Българският лекарски съюз (БЛС) не приема параметрите в проекта на Националната здравна карта (НЗК), съобщи на сайта си съсловната организация.

В парламентарната комисия по здравеопазване вчера депутатите изслушаха и обсъждаха документа. Проектът е публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.

Още по темата

От БЛС изразяват несъгласието си с предвидения в проекта брой легла по компетентност, тъй като ще доведе до сериозни национални и регионални диспропорции.

„Сериозно притеснени сме по две причини – първо, така предложеният проект на Национална здравна карта е поредният административен инструмент за лимитиране дейността на лечебните заведения, което ще доведе до невъзможност за развитие на иновативна медицина и отлив на кадри от болничното здравеопазване, и второ – БЛС никога не приемал проекта на национална здравна карта, както се опита да бъде вменено на заседанието“, категорични са от съсловната организация.

Лекарите напомнят, че обсъждане на заложените текстове в проекта на здравна карта не е имало, а на единственото заседание на Националната комисия за изготвяне на картата, е постигнато съгласие само за публикуване на предложенията на областните комисии.

Употребяване на името на БЛС за легитимиране на приемането на НЗК, изготвена единствено от екипи на Министерство на здравеопазването, е недопустимо, посочват медиците в становището си и изразяват категоричния си отказ да приемат здравната карта във варианта, в който е публикувана.

Аргументите им са, че така предложеното изпълнение на НЗК има за цел единствено и само да съблюдава финансовите параметри в сектора, без да се отчита спецификата на системата и реалната необходимост от здравна помощ за населението.

„Националната здравна карта, следва да не бъде рестриктивен инструмент, а база за анализ състоянието на системата и основа за формиране на политики за привличане и задържане на кадри“, коментират от лекарския съюз.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
ЕК одобри Националната програма по пчеларство за 2020-2022 г.