Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Лиляна Павлова: Дебатите за следващия програмен период вече започнаха

Искаме да ускорим приемането на рамковия бюджет и да си гарантираме темите от национален интерес, каза министърът

Лиляна Павлова: Дебатите за следващия програмен период вече започнаха

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Сега идва моментът на горещите дебати за следващия програмен период. Те вече започнаха. Целта на българското председателство е именно тази - да започнем дебатите, защото искаме да ускорим периода на приемането на рамковия бюджет и искаме да си гарантираме, че това, което е за националния ни интерес, по някакъв начин бихме могли да го сложим в правилната посока. Това каза по БНТ Лиляна Павлова, министър на европредседателството.

Тя поясни, че става въпрос за парите за така наречената кохезионна политика, тоест да продължат инвестициите за подобряване на инфраструктурата. Също така парите за общата селскостопанска политика за подкрепа развитието на земеделието и да дадем категоричната си подкрепа за утрояването на бюджета за външни граници и миграция.

Новият бюджет за дигитална Европа е директна финансова инжекция, подкрепа за България да бъде един IT хъб, да привлечем IT инвестиции, да си довършим електронното управление. И не на последно място - образованието и социалните политики. Те също предвиждат удвояване на бюджета. Това е уникален шанс за нашите младите хора да пътуват, да учат. Така, че ние подкрепяме новите бюджетни параметри като миграция и дигитален дневен ред, образование. Но искаме и държим да си запазим бюджета за кохезионна политика, за селскостопанска политика, макар и с минимално намаление, каза министърът. 

Още по темата

За срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София Лиляна Павлова заяви, че уникалното е, че тя има две измерения - политическото, което даде ясната посока, че за Западните Балкани единствената възможна перспектива е да са част от Европа и няма план Б. Но огромната принадена стойност е именно втората част - софийският дневен ред, където много ясно са очертани проектите за свързаност.

По думите на Павлова именно свързаността липсваше в периода, когато България и Румъния се подготвяха за присъединяването.

Тези проекти, веднъж договорени, стават необратим процес. Те са един рамков пакет, който включва проекти с европейско финансиране, с финансиране от международните финансови институции, инструмент за свързаност в Европа и новия план инвестиции в Европа. Това са транспортна, енергийна, дигитална свързаност, образователна - с програмата "Еразъм". Независимо от политическите турбуленции, дават една гаранция, че в региона ще се строи и ще има свързаност.

Министърът на Европредседателството заяви, че финансовата рамка за тези инвестиици в инфраструктура и свързаност като стартова е 10 млрд. лева. Като само от европейските средства до 2020 година е 1 млрд. лева инвестиции, които да бъдат ясно насочени към инфраструктурните пътни проекти.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Болниците - относително готови за пандемията