Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Мая Манолова: Най-много са жалбите за защита правата на потребителите

С близо 30% са се увеличили жалбите срещу топлофикациите, ЕРП-тата, мобилните оператори, банките, фирмите за бързи кредити, отчете омбудсманът пред НС

Мая Манолова: Най-много са жалбите за защита правата на потребителите

Омбудсманът Мая Манолова. Снимка: БТА

Институцията на омбудсмана се превърна от последна надежда в първа помощ на българските граждани, коментира омбудсманът Мая Манолова в парламента, цитирана от БТА..

Тя отчете свършеното от институцията през миналата година, след което депутатите приеха със 113 гласа "за" и 1 "въздържал се" доклада за дейността на омбудсмана на Република България през 2017 г.

Като доказателство за нарастващото доверие към институцията Манолова посочи, че писмата вече са адресирани до омбудсмана, а не с копие до него.

Още по темата

Предизвикателството пред нас бе не само да озвучаваме проблемите, но и да ги решаваме, коментира тя и посочи, че това е станало възможно, благодарение на взаимодействието с институциите и на първо място с Народното събрание.

През 2017 г. 34 908 души са потърсили помощ и съдействие от омбудсмана, което е с близо 30% повече спрямо 2016 г.

Най-голям дял имат жалбите за защита правата на потребителите, следвани от социалните права, и на трето място са жалбите в изпълнителното производство, отчете омбудсманът.

Най-голям е делът на жалбите срещу топлофикациите, ЕРП-тата, мобилните оператори, банките, фирмите за бързи кредити.

Манолова отчете, че през 2017 г. са организирали девет национални кампании за защита на нарушени права, сред които кампанията за ограничаването на правомощията за частните съдебни изпълнители и кампанията срещу двойните стандарти при храните.

Манолова отбеляза, че жалбите в образованието са 300, но това не е незначителен брой.

По думите ѝ много голям е броят на колективните жалби – например срещу приема на деца в детските градини, различното качество на обучение на първокласниците и затруднения прием, жалбите срещу учебните програми, тежките раници и черно-белите учебници, срещу закриването на училища и техникуми.

Тя отчете, че са подадени и 20 жалби от деца.

„Децата с увреждания са огромен проблем, който е на вашето внимание“, обърна се още омбудсманът към депутатите. Тя е на мнение, че законопроектът за личната помощ няма да реши проблема на всички хора с увреждания, но „може да реши въпроса с асистентската грижа“.

Манолова отбеляза, че в институцията работят и по проект на закон за фалита на физическите лица.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Г. Сарийски: Последиците за България от Brexit без сделка ще са незначителни