IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мая Манолова: Ще има огромен проблем с пенсионирането на съкратените миньори

Трябва да се търсят възможности за пренасочване към друг рудник или ангажиране на Агенцията по заетостта, каза омбудсманът

09:30 | 07.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Омбудсманът Мая Манолова ще набележи мерки съвместно с миньорите, чрез които те да бъдат подкрепени при предстоящото съкращение в рудник "Бобов дол". По думите ѝ трябва да се търсят възможности за пренасочване към друг рудник или ангажиране на Агенцията по заетостта, за да може тези хора да бъдат преквалифицирани.

Манолова коментира темата пред БНТ. По думите й това ще бъде тежка драма за Бобов дол,

Готова съм да прекарам колкото време е необходимо, за да помогнем на тези хора да вземат живота си в ръце. Ще има огромен проблем с тяхното пенсиониране през следващата 1 година”, каза омбудсманът.

По темата за протестите на черешопроизводителите и непазарната цена на черешите омбудсманът каза, че става дума за извиване на ръце от страна на прекупвачите по отношение на производителите. В този процес продължава да има две страни - властен срещу подчинен, заяви Манолова.

“Цената 60 ст. за килограм е наложена цена с извити ръце, това не е пазарна цена. Изходът е сдружаване на черешопроизводителите”, каза тя.

Според омбудсмана това е единственият начин да си защитят интересите, просто имат нужда от подкрепата на държавата. Нужна е подкрепа за всички, които искат да инвестират в преработване, призова Манолова.

Днес тя организира приемна в Кюстендил, където ще приема сигнали за нередности от всякакво естество. Там тя ще разговаря с черешопроизводители, от които ще се информира изцяло за проблемите.

Манолова работи за координирани действия с министерството на земеделието.

Имам уверението, че през тази година, когато се отчита свръхпроизводство, отново да има подкрепа от министерството, каза омбудсманът, като направи препратка към миналата година, когато пък заради лошата реколта, производителите на череши бяха подкрепени със субсидии по de minimis.


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още