IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малки и средни фирми от Сърбия и България ще получат безвъзмездна помощ

Средства ще им бъдат отпускани безвъзмездно от 2021 г., посочват от МРРБ

10:26 | 09.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: МРРБ</em></p>

Снимка: МРРБ

Безвъзмездни средства ще бъдат отпускани от 2021 г. в помощ на малки и средни предприятия в граничните области на България и Сърбия, посочват от пресслужбата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). 

Финансирането е по Програма за трансгранично сътрудничество Interreg - ИПП България - Сърбия 2021-2027, която се очаква да бъде одобрена до края на 2020 г. 

Тази тема вече е обсъждана в рамките на първото заседание на Съвместната работна група за разработване на бъдещата програма.

Предвижда се малките и средни предприятия да получават безвъзмездно средства по проекти до 100 хил. евро при облекчени процедури за подпомагане и модернизиране на производството, повишаване на капацитета и достигане на нови пазари, повишаване на конкурентноспособността и др.

30% от бюджета на програмата в следващия период могат да бъдат насочени към осъществяването на голям стратегически проект между двете държави, като целта е постигане на по-голям ефект от инвестициите.

Очаква се да се финансират проекти чрез възможностите на тематична цел 5 - Европа близо до жителите.

Териториалният обхват ще се запази. От българска страна той включва областите Видин, Монтана, Враца, София област, Перник и Кюстендил, а от сръбска - Бор, Зайчар, Нишава, Топлица, Пирот, Ябланица и Пчиня.

И в следващия период финансирането от ЕС се запазва в размер на 85%. От МРРБ посочват, че се въвеждат редица мерки за облекчаване на бенефициентите и намаляване на административната тежест.

Към днешна дата между двете държави се изпълняват проекти за близо 26 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още