IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Муравей Радев: България трябва да се бори за кохезионните фондове

Започва битката "за кокала" и тук е моментът държавните ни мъже да се преборят, каза бившият финансов министър

12:22 | 02.05.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България трябва да се бори, ако не за увеличение, поне за запазване на средствата от кохезионните фондове. Това каза по БНР бившият финансов министър Муравей Радев преди предстоящото представяне на финансовата рамка на бюджета на Европейския съюз за периода 2021-2027 година от еврокомисар Гюнтер Йотингер.

Започва битката "за кокала" и тук е моментът държавните ни мъже да се преборят. Сега България има по-силен глас, като председател на Съвета на ЕС, няма причина да бъдем наказвани, посочи Радев.

По думите му България има всички основания да настоява, ако не да се увеличат, то поне да се запазят в същия размер. 

“България пази една общоевропейска граница. България очаква да влезе в ERM 2, а това означава по-голяма нужда от средства, за да може по-бързо да извърви пътя на сближаване с европейската икономика.

Запитан намаляването на кохезионните фондове ли е най-голямата заплаха за нас, Муравей Радев отбеляза, че кохезионната рамка е много важна за България, но тя няма да стане ясна днес – днес се представя само финансовата рамка за периода 2021-2027 година и предвидените средства по отделните глави. Едва в края на май ще бъде ясен размерът на средствата за кохезионните фондове и на тези за селскостопанската политика.

Намаляването вероятно ще се случи, но не очаквам да бъде драстично, особено в Кохезионния фонд. В момента 15 държави от ЕС ползват средства от кохезионните фондове, включително България, допълни Радев.

„Това намаляване би могло да бъде няколко процента, не повече, предполагам. По-силно ще бъде засегната селскостопанската политика, където се очертава едно намаляване между 6 и 8 процента. Всичко това е резултат от „дупката“, която отваря Brexit – напускането на Великобритания и загубата на 10 милиарда приходи в европейския бюджет, от една страна. От друга страна, се говори за увеличаване на общия размер на средствата по бюджета на Европа с още 10 млрд, които са за нови функции, които се появяват и ЕС трябва да извършва. Тоест, очертава се една дупка от около 20 милиарда, която ще трябва да бъде запълнена – частично чрез намаляване на разходите, и от друга страна – чрез увеличаване на вноските на държавите в общия европейски бюджет. В момента вноската е 1% от брутния национален продукт, а се очаква да бъде предложено да бъде поне 1,2%“, коментира финансистът.

Против по-голямата вноска ще бъдат онези държави, които изнасят повече, отколкото внасят. Богатите страни нямат този интерес, бедните го имат - и ние сме такава страна, подчерта Радев:

„То е като помпата – даваш малко пари, но взимаш няколко пъти повече. По-добре да дадеш, за да вземеш повече“.

Очаква се да се вдигнат критериите за отпускането на средствата от кохезионните фондове – освен брутния вътрешен продукт да има и други – например прием на мигранти и опазване на околната среда, поясни Муравей Радев, според когото това до известна степен ще промени начина на разпределение на средствата.

България върви все по-добре през последните години, гласи оценката на бившия финансов министър. "Какви времена доживяхме - в България да се приема финансовата рамка на ЕС за шест години напред. Това ако не е успех, здраве му кажи", коментира Радев по повод днешното събитие. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още