IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На 2 юли отварят отварят офертите за пътя между Калотина и Сливница

Блозо 260 млн. лв. ще струва изграждането на 32 км. от път I-8, съобщиха от АПИ

16:56 | 29.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

На 2 юли ще бъдат отворени ценовите оферти в обществените поръчки за избор на изпълнители за модернизацията на 31,5 км от път I-8 между ГКПП „Калотина“ и Сливница. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Едната тръжна процедура е за изготвяне на технически проект и строителство на обекта: "Модернизация на път I-8 "Калотина-Софийски околовръстен път" от км 1+000 до км 15+500 и етапна връзка". Това е участъкът след ГКПП "Калотина" до пътния възел при Драгоман, уточняват от пътната агенция. Общата му дължина е 14,5 км. Индикативната стойност е 141 млн. лв. без ДДС.

Отсечката ще бъде с по две ленти за движение в посока и с лента за аварийно спиране. При км 12+520 ще бъде изграден вход-изход от първокласния път към интермодален терминал Драгоман. Ще бъдат построени 10 големи съоръжения, две от които са при пътните възли "Калотина" и "Драгоман". Срокът за изпълнение на поръчката е 852 календарни дни. 

Другата обществена поръчка е за изготвяне на технически проект и строителство на пътя между Драгоман и Сливница, с дължина 16,98 км. Индикативната му стойност е 117 млн. лв. без ДДС. 

Ще бъде направено разширение на съществуващия път до габарит 27 м, с което двулентовият първокласен път ще стане четирилентов. В отделни участъци ще се подобрят геометричните му елементи с цел достигане на проектна скорост от 110 км/ч. Срокът за изпълнение на поръчката е 910 календарни дни.

Път І-8 е част от основната трансевропейска транспортна мрежа, припомнят от АПИ. Трасето е по направлението Лондон - Будапеща - Белград - София - Пловдив - Истанбул - Калкута, който е най-краткият път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния Изток.

Модернизацията на пътния участък ще подобри трансграничната връзка между България и Сърбия и завършеността на магистралната мрежа по направлението запад-изток на българска територия. С изграждането на отсечката ще се намали времето за пътуване и ще се осигурят удобни и безопасни условия за движение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още