IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Начев: До седмица горивата у нас ще поскъпнат

Скокът няма да е голям заради по-скромното поскъпване на петрола, коментира експертът

08:38 | 08.01.20 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От края на месеца в България ще има нови цени на горивата заради поскъпването на петрола този месец. Скокът в цените на „черното злато“ не беше толкова сериозен, така че и у нас увеличението няма да е радикално, заяви енергийният експерт Васко Начев в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на Начев върху цената на петрола през 2020 г. в глобален аспект ще влияе единствено пазарът, който е пренаситен. Той отбеляза, че не очаква ирански провокации след убийството на Касим Солеймани, като добави, че персийската страна няма потенциал да направи нещо сериозно, което да повлияе трайно на петролните пазари в глобален аспект.



„Ако конфликтът в Близкия изток се задълбочи и има военни действия, въпреки че едва ли такова нещо ще се случи, тогава бихме могли да говорим за по-сериозен ефект върху цените на петрола“.

Начев коментира и проекта „Турски поток“, чието откриване предстои в сряда. Експертът посочи, че от българска страна се прави всичко възможно за реализацията на този проект, като обаче добави, че очаква той също да стане обект на санкции, следвайки „Северен поток 2".

„Със сигурност ще има санкции срещу „Турски поток“, защото подходът и отношението към него са същите като тези към „Северен поток 2“. Все пак Начев очаква под някаква форма този проект да бъде реализиран.

„Ако България попадне в диапазона на санкциите, едно от нещата, които ще усети на момента, е забраната за внос на резервни части за компресорните станции - те са американски“.

Гостът прогнозира, че под някаква форма „Северен поток 2“ също ще бъде реализиран. Той обаче изтъкна, че въпросът е какъв капацитет от него след това ще бъде използван.

„Отговорът към тези проекти е такъв, защото пазарът е пренаситен“, изтъкна Начев, като уточни, че газопреносната система на Европа е с капацитет от 640 млрд. куб. м, а консумацията е 400-450 млрд. куб. м – останалото е свободна инфраструктура.

Целия разговор вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
ПИЧ
преди 4 години
Ако компресорните станции са Американски (както казва Начев), що за глупост е това - няма ли един европейски производител или руски производител и така няма да има зависимост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
mrynmryn
преди 4 години
По принцип уралс сорта има високо съдържание на сяра и трябва да се "резрежда", като се добавя и брент, не съм запознат точно с технологията, но нещата не са толкова прости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 0
khao
преди 4 години
то по принцип всичко което е добре за вас, е зле за нас - българските граждани :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 2
фиг.1
преди 4 години
Не всичкия народ се храни от бюджета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 2
studioaa
преди 4 години
Ти не си всичкия си и е редно да се прегледаш. Парите в бюджета са ОТКРАДНАТИ от джоба на народа, а не са за него. Те са римляните, фалшивите инвалиди 1 млн. парчета и крадливите бюрократи както и за вдигане на минималната пенсия т.е пенсията на тези, които са работили най-малко и заслужават най-малко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 37
Setver
преди 4 години
Поскъпването на горивата не е нещо лошо, дори напротив. Когато цените са по-високи ще имаме и по-високи приходи от ДДС-то им, т.е. това е добре за нас. Колкото повече приходи имаме в бюджета, толкова повече ще има за народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 15
zelka007
преди 4 години
аве ей , ние зареждаме нефтохима с urals , а не с brent , какво поскъпване на горивата ви гони ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още