IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 200 сигнала са постъпили в антикорупционната комисия за тази година

Корупцията е явление, с което трябва да се бори цялото общество, заяви шефът на комисията Пламен Георгиев

14:58 | 05.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От началото на годината над 200 сигнала са постъпили в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Това каза председателят на комисията Пламен Георгиев, цитиран от БТА, по време на международната конференция на тема "Европейски практики и възможности за противодействие на корупцията" днес в София под патронажа на президента Румен Радев.

Георгиев заяви, че към момента има внесени искове за отнемане на незаконно придобито имущество за над 3 милиарда лева, а стойността на отнетото незаконно имущество е малко над 114 милиона.

От думите му стана ясно още, че е приключила проверката по сигнал срещу депутата от ДПС Делян Пеевски. Георгиев обаче обяви, че законът не изисква цялата информация да бъде обявена публично, само загатна, че става въпрос за проверка по сигнал на гражданско сдружение "Боец" за съмнения за извършени престъпления като незаконно придобито имущество и активи, неизпълнени служебни задължения и корупция.

Георгиев припомни, че законодателят е решил да не се работи по анонимни сигнали, но се дава пълна защита на лицето, подало сигнала. Той отбеляза, че ако не получава обществена подкрепа, органът няма как да бъде ефективен, и подчерта, че корупцията е явление, с което трябва да се бори цялото общество. Председателят на комисията коментира и необходимостта от превенцията на корупцията и отбеляза, че част от успеха за борбата с корупцията е промяната на мисленето. 

Диана Ковачева, заместник-омбудсман, акцентира върху връзката между корупцията и нарушаването на човешките права. Тя отбеляза, че корупцията на практика нарушава всички основни човешки права и даде като пример, че в държавите с високо разпространение на корупцията има голям брой осъдителни решения от страна на Съда за защита на правата на човека в Страсбург. 

Ковачева коментира, че наличието на връзка между корупцията и нарушаването на правата на човека поставя въпроса за регламентиране на правото свобода от корупция.

На днешната конференция се обсъждат практиките на различни европейски държави в борбата с корупцията, ще бъдат сравнени и антикорупционните модели в Европа, както и законодателствата, регламентиращи взаимодействието между органите за борба с корупцията и прокуратурата.

В дискусията участват експерти от различни европейски държави, както и представители на български институции, ангажирани в противодействието на корупцията.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още