IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 26 хил. нуждаещи се ще получават топъл обяд у дома

Програмата е с осигурено финансиране до края на годината

15:38 | 02.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Над 26 хиляди нуждаещи се от 189 общини и райони в страната ще получават топъл обяд до края на годината по програма „Топъл обяд в условията на извънредна ситуация“, съобщават от социалното министерство.

Програмата е част от пакета мерки на правителството за справяне с последствията от COVID-19, като за продължаването й бяха осигурени 14,2 млн. лв.

Право да получават топъл обяд имат хора с намалени доходи, докато са под карантина, самотно живеещи възрастни над 65 г., както и лица в невъзможност да се самообслужват поради трайно увреждане или в резултат на заболяване. Във всеки работен ден включените в програмата ще получават в дома си супа, основно ястие и хляб, а поне веднъж седмично – и десерт.  

До края на годината от топла храна ще могат да се възползват и още 4 141 хора в неравностойно положение по програма „Обществени трапезарии“, която е с бюджет 3,2 млн. лв. Такива в момента функционират в 42 общини в страната.

Продължава и възможността за ползване на патронажна грижа, чрез която хората може да получават храна и лекарства в домовете си, както и да делегират извършването на някои административни услуги на екипите към съответните общини.

От началото на октомври стартира и предоставянето на пакети с хранителни продукти от първа необходимост за над 470 хил. нуждаещи се в страната. Над 6500 тона продукти на стойност 15,7 млн. лв. са осигурени по Оперативната програма за храни, финансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица и от държавния бюджет.

Право на подкрепа имат лица и семейства, подпомагани от дирекциите „Социално подпомагане“ на различни основания. В основната целева група са включени и семейства, подпомогнати с еднократна помощ, които са инцидентно пострадали от бедствия и аварии при форсмажорни обстоятелства и/или COVID-19.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още