IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 5 хил. работници от трети страни идват на работа в България за лятото

Очаква се до две седмици да бъде стартирана нова процедура за отдаване на концесия на морския плаж в Албена

12:40 | 15.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Между 5 хил. и 5 400 работници от трети страни се очаква да бъдат наети за летния туристическия сезон в България. Това заяви пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова, която участва в международната конференция на тема „Ролята и значението на Черноморския регион и връзката му с Дунавската стратегия”, която се провежда в курорта Албена, съобщава агенция „Фокус”

Англекова обаче уточни, че тези данни са изготвени на база предварителни заявки, а окончателните цифри ще бъдат ясни след края на сезона, когато информацията бъде обработена от Агенцията по заетостта. 

През 2017 г. заетите в туристическия бранш са били общо 369 хил. души, като от тях около 3 400 са били наети работници от трети страни, предимно от Украйна, Молдова, Беларус и единични бройки от Тайланд и Филипините.

Очаква се до две седмици да бъде стартирана нова процедура за отдаване на концесия на морския плаж в Албена, каза още министърът на туризма. „Процедурата за отдаване на концесията на плажа в Албена е спряна, защото е объркана формулата, което би довело и до грешка в изчисленията, а от там и в самата процедура", обясни Ангелкова. 

По-конкретно, причината е установяване на несъответствие при условията, зададени с конкурсната документация, което води до неспособност концендентът да приложи правилно критериите за възлагане и последваща невъзможност да бъде изготвена правилно изисканата документация за участие от страна на кандидатите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още