IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО ще се включи в по-интензивна подготовка на военни в България

Българската бойна група няма да бъде изнесена извън територията на страната – тя тренира само отбранителна тематика, посочи военният министър

16:05 | 17.02.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

До юни ще има яснота какви сили на НАТО ще се включат в учения в България за по-интензивна подготовка. Това съобщи пред български журналисти министърът на отбраната Стефан Янев, който участва в двудневното заседание на своите колеги от алианса в Брюксел.

По думите му България е част от решенията и част от НАТО, като всичко се прави в съгласие със съюзниците. „Основен фокус на нашите усилия е повишаването на готовността и оперативната съвместимост на българските въоръжени сили“, уточни министърът, цитиран от БТА.

По повод разполагането на бойни групи по източния фланг на алианса той поясни, че в България това ще се прави с български подразделения, с български командир и с българско командване, но и с участието на сили на страните от НАТО. Министърът посочи, че засега все още няма яснота кои държави и с какви сили ще се включат в подготовката.

Стефан Янев потвърди, че започва събиране на подразделения на Сухопътните войски в обща група за съвместна тренировка на българска територия. „Тази група не се готви да бъде изнесена извън територията на страната, няма такива задачи – тя тренира само отбранителна тематика. Целта е повишаване на готовността на всички подразделения, които участват в тези учения и повишаване на оперативната съвместимост“, коментира военният министър.

Според него има да се уточняват детайли със съюзниците по съвместните учения. Янев заяви, че все още няма яснота  как ще изглежда българската група, която ще води бойна подготовка в България, ще координира своята дейност с НАТО, но няма да бъде под оперативен контрол, тъй като не се готви за бойно използване.

Министърът обясни, че групата ще бъде между 700 и 1000 души, но процесът на тренировка не означава, че те ще бъдат събрани на едно място. „Българите ще бъдат 70-80 процента“, посочи Янев. Той разкри, че във връзка със споразумението за партньорство в ученията със САЩ през следващата седмица в Ново село ще пристигне нов американски контингент от 100-150 военнослужещи с бойна техника до 15 бойни бронирани машини. Заедно с българските подразделения американците ще се включат в повишаване на подготовката в рамките на ученията, планирани за тази година.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Те и жриците ни са евтини. Нали има такова селище до НАТОвската база у нас. Знаят те НАТОвците, не са прости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Petar2015
преди 2 години
Дайте ги тези натовски войници. Ще ги обучим. Тук алкохолът е евтин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още