Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Нено Димов: Зелените обществени поръчки сега са крайно ограничени

При прилагането им в бъдеще може да бъдат въведени допълнителни критерии, заяви екоминистърът

Нено Димов: Зелените обществени поръчки сега са крайно ограничени

Снимка: БТА

На последния Съвет по околна среда в рамките на българското европредседателство, който ще се проведе след няколко дни - на 25 юни в Люксембург, ще бъдат дадени насоки за развитие на европейското законодателство по отношение на кръговата икономика. Това стана ясно от коментар на екоминистъра Нено Димов, който откри Деветия национален зелен форум „100% кръгова икономика“.

Той очаква да бъде постигнато съгласие по следните теми, свързани с развитието на кръговата икономика: провеждането на кампании за информиране на потребителите, определянето на единни стандарти за рециклирането на продуктите, въвеждане на идентични изисквания по отношение на извличането на опасни вещества (например от пластмасите),  увеличаване на общия процент провеждани зелени обществени поръчки, разширена отговорност на производителите.

Зелените обществени поръчки сега са крайно ограничени, коментира Нено Димов в отговор на въпрос. Той посочи, че при прилагането им може да бъдат въведени допълнителни критерии, в допълнение към сегашните технически или финансови изисквания.

Кръговата икономика на първо място означава предотваратяване изобщо на отпадъка, заяви той. Следващите нива са повторна употреба и ремонт на продуктите, рециклиране, изгаряне и на последно място – депонирането на отпадъците.

Той припомни, че от 2022 г. би трябвало да влезе регламентът за екодизайн, който да задължи производителите да произвеждат продукти, които подлежат на рециклране – например електроуреди като перални, миксери и т. н.

Живеем в бурно развиващо се консуматорско общество, коментира Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на „Екопак“. Той посочи обаче, че никой не е изолиран и детските играчки от Китай се отразяват на околната среда в Европа, а парниковите газове в Австралия могат да повлияят на дъждовните гори в Бразилия.

По статията работиха: автор Надежда Бочева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Това обяснява защо толкова много хейт се излива от страна на зелените срещу министъра. Вече като няма милиони за броене на комари и им отъняха фалцетите. Атаките срещу Ненов започнаха още от самото му назначаване. Не са от декември, както се опитват да ни убедят. Така че всико си има своята предистория и логика.

Още от Икономика и политика
Преглед на печата за 20 юли