IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай и Евгения Баневи бяха върнати в България*

Специализираната прокуратура повдига срещу тях обвинения в седем престъпления

14:45 | 06.12.18 г. 4
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимкa: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимкa: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

На Николай и Евгения Баневи ще бъдат предявени обвинения за седем престъпления от общ характер, съобщиха от пресцентъра на специализираната прокуратура. Това ще се случи в рамките на задържането им за 72 часа. След това прокуратурата ще поиска от съда двамата да останат за постоянно в ареста.

Николай и Евгения Баневи ще бъдат обвинени за организиране и участие в престъпна група и за длъжностно присвояване на пари и вещи, собственост на "Полимери" АД, "Елма" АД ,"Химически завод Панайот Волов" АД и "Топлофикация Казанлък" АД в общ размер на над 84,6 млн. лв. Също и за избягване установяване и плащане на данъчни задължения в размер на 231 052 лв. като управляващи "Полимери" АД, на над 1,5 млн. лв. като управляващи "Партнърс комерс" ЕООД и 2,6 млн. лв. като управляващи "Елма" АД.

Баневи ще получат и обвинения за пране на пари в особено големи размери - 589 811 132 евро и 225 000 лева, за държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

По-рано днес с два различни полета от Германия семейството бизнесмени Николай и Евгения Баневи бяха върнати у нас, след като миналия месец бяха арестувани на летището в Ница. Първо с полет от Мюнхен бе конвоирана Банева, а минути след нея с полет от Франкфурт и съпругът й, предава БТА.

Баневи бяха отведени от униформени на съдебната охрана.

Семейство Баневи беше задържано във Франция в края на октомври след издадена от българските власти европейска заповед за арест. Заповедта е във връзка с разследване на приватизацията на девненския завод "Полимери", укриване на данъци, финансови машинации и сговор за престъпления в чужбина.

Заповедта бе във връзка с разследване на приватизацията на девненския завод "Полимери", укриване на данъци, финансови машинации и сговор за престъпления в чужбина.

На семейство Баневи са повдигнати обвинения за присвояване и данъчни престъпления в периода 2010-2011 г., като общият размер на присвоеното имущество е над 1,5 млн. лв.

Това дело ще онагледи т. нар. бандитска приватизация, коментира заместникът на главния прокурор Иван Гешев. Отправна точка на съдебното производство е приватизираният завод "Полимери" и неговото източване и обезкостяване, посочи той. По думите му част от източването са действия, свързани с укриване на документи. Намерили сме тези документи, скрити в бивш офис на сем. Баневи във Варна. Те ще са ни изключително полезни за разследването, каза той.

* Обновена към 16 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 5 години
за тия не е имало прИмоция като при ЖиПи :):) за това са в кауша
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
neverland
преди 5 години
*"рисиш по арестите и не разкарват"=Висиш по арестите и Те разкарват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
neverland
преди 5 години
И какво излиза сега...Имаш пари, ама рисиш по арестите и не разкарват нагоре надолу като панаирска мечка. Заслужава ли си? Струва ли няколко десетки милиона това унижение? Е, Жоро Инкасото и за по-малко си влезна доброволно в затвора, ама той си е *** човек, от народа. Докато тези са финни, изискани, коктейли, яхти...За тях свободата е по ценна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Toranaga
преди 5 години
Да ни е честито!! Ако обвинението (ята) не минат 100 мио. Евро, значи прокур(в)атурата не е свършила никаква работа!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още