IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови правила ще има при прилагането на Закона за акцизите и данъчните складове

Плащащите акциз ще разполагат с виртуална сметка, която трябва да е активна от 2022 г.

16:20 | 22.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Нови разпоредби ще има в Правилника за прилагане на Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС). Корекциите са във връзка с промените в ЗАДС от края на миналата година, според които се въведе нов режим за данъчните складове и за възстановяване на платения акциз за етилов алкохол, който да се използва при производството на лекарства, както и за дезинфекция. Това става ясно от сайта на Министерство на финансите. 

Плащащите акциз ще разполагат с виртуална сметка, която трябва да е активна от 2022 г. Приходната агенция и митническите органи ще могат да проследяват движението на горивата от данъчния склад до крайния потребител, съответно и да удостоверяват произхода му и дали са платени косвените данъци по него, предвиждат други законови поправки. Освен това икономическите оператори трябва да използват една банкова сметка за погасяване на задълженията си за акциз. 

В Правилника се дефинират документите, които лицензираните складодържатели е необходимо да представят пред митническите органи при прилагане на процедурата за освобождаване на предоставено обезпечение по реда на чл. 76в от ЗАДС. Митническите органи ще освобождават обезпечението по чл. 76в след получаването на документация от лицензираните складодържатели, която удостоверява, че в данъчния склад са постъпили акцизните стоки и същите са заведени в Регистър „Дневник на складовата наличност“. За целта ще е необходимо икономическите оператори да представят на митническите органи съответните документи, удостоверяващи вида и количеството на изпратената акцизна стока от изпращача в другата държава членка, въз основа на които акцизните стоки са заведени в материалната отчетност на данъчния склад.

Прецизирана е разпоредбата на чл. 80, ал. 1 с цел ясно определяне на действията на данъчно задължените лица при прекратяване на лиценза за управление на данъчен склад, прекратяване на регистрацията или прекратяване на действието на удостоверението за освободен от акциз краен потребител.

Обществената консултация по Правилника ще продължи до 24 март.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още