Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

НС въведе отговорност за причинени вреди при злоумишлено обжалване на търгове

Жалбоподателите се задължават да обосноват и докажат качеството си на заинтересовано лице, реши парламентът с окончателно приетите промени в ЗОП

НС въведе отговорност за причинени вреди при злоумишлено обжалване на търгове

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Въвежда се отговорност за причинени вреди, когато е налице злоупотреба с правото на обжалване. Това прие парламентът на второ четене на промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП), съобщи БТА.

Участващите в производството страни и техните представители са длъжни да упражняват предоставените им процесуални права добросъвестно. Отговорността за вреди при недобросъвестното им упражняване се реализира по общия исков ред, решиха депутатите.

Промените съдържат завишени изисквания към реквизитите на жалбата и доказателствата към нея, като се въвежда способът за призоваване и връчване на съобщения чрез електронен адрес, факс.

Още по темата

Страните се смятат за уведомени, а призовките или съобщенията - за връчени, ако са изпратени на посочените от тях електронен адрес или факс, ако има такъв. От БСП оспориха текста с аргумента, че няма как да се смята, че едно лице е уведомено, само защото му е изпратен имейл/факс, винаги трябва да има удостоверяване и сроковете да започват да текат от този момент.

С цел синхронизиране и оптимизиране на работата на регистрите на Агенцията за обществени поръчки и Комисията за защита на конкуренцията е предвидено в жалбата да се посочва уникален идентификационен номер на поръчката от Регистъра на обществените поръчки, като за да се преодолее подаването на бланкетни жалби срещу решенията на възложителите, включително такива срещу избора на изпълнител, се въвежда задължение за жалбоподателите да обосноват и докажат качеството си на заинтересовано лице.

Предвидено е спирането на процедурата да се извършва след образуване на производството пред КЗК, като нормативно се прецизира, че разглеждането на жалбата пред Върховния административен съд срещу допуснатото предварително изпълнение на решението за определяне на изпълнител е касационно по своя характер.

За подадените до влизането в сила на този закон жалби до КЗК се прилага досегашният ред, реши парламентът.  

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова
Още по темата: Икономика и политика

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Главният прокурор поиска съставяне на инструкция как се разследват адвокати