IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облекчен достъп за строителни работници от трети страни иска бизнесът

Работодателите предлагат нов пакет от промени за улесняване достъпа на работници от трети страни до пазара на труда у нас

19:43 | 25.11.19 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Включване на сектор "Строителство" в Списъка с икономически дейности със сезонен характер за облекчен достъп на строителен персонал от трети страни до пазара на труда до 90 дни и облекчен режим за наемане на граждани на трети държави на позицията "Международен шофьор" са сред предложените от Асоциацията на организациите на българските работодатели /АОБР/ промени в нормативната уредба за трудовата имиграция. Те са посочени в писмо до вицепремиера Марияна Николова, която е председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщават от пресцентъра на Българската търговско-промишлена палата. 

Сред другите предложения на работодателите е предвидените от Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност ограничения за гражданите на трети държави, работещи за местния работодател, да не надвишават 20 на сто (респ. 35 на сто за малки и средни предприятия) от средносписъчната численост на наетите по трудово правоотношение да се завиши на 35 на сто (респ. 50 на сто за малки и средни предприятия). В правото на ЕС - респективно в законодателството на другите страни членки, няма изобщо такива ограничения, посочва се в мотивите на работодателите.

Целта на предложенията е съществено да се промени нормативната среда за улесняване на привличането на работна сила за българския трудов пазар от трети страни, като се улесни и ускори процесът по получаване на право за пребиваване и работа, изтъкват в писмото си работодателите.

Според тях направените промени в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност в известна степен са облекчили частично вноса на чуждестранна работна ръка (главно при сезонната заетост), но все още режимът за внос остава най-рестриктивен в сравнение с другите източноевропейски страни.

България е в челните места измежду държавите с най-големи затруднения при попълването на вакантните длъжности, като 62 на сто от мениджърите са срещнали трудности при намирането на подходящ персонал, се посочва още в писмото

Необходим е квалифициран технически персонал, оператори на машини, инженери, IT специалисти, счетоводители, мениджъри продажби, шофьори, работници в туристическия бранш (хотелиерство и ресторантьорство), неквалифицирана работна ръка, продавачи. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
FIPI
преди 4 години
АОБР Това лято говорих с бригада от Гана..Ми те хората казаха по-добре 2000? в Малта...АОБР- безхаберници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
FIPI
преди 4 години
АОБР Това лято говорих с бригада от Гана..Ми те хората казаха по-добре 2000? в Малта...АОБР- безхаберници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
Sans importance
преди 4 години
Причината, поради която 62% от мениджърите не могат да си намерят подходящ персонал, е неподходящото заплащане, което предлагат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още