IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обсъжда се държавата да закупи единен софтуер за видеонаблюдение

Софтуерът ще бъде под контрола на МВР, заяви Валентин Радев

19:16 | 14.05.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: община Перник</em></p>

Снимка: община Перник

Обсъжда се закупуването от държавата на единен софтуер за видеонаблюдение на населените места. Това заяви в Перник министърът на вътрешните работи Валентин Радев, предаде БТА.

По думите му софтуерът ще бъде под контрола на МВР, като държавата ще се ангажира с разширението и обновяването му. Това е скъпата част от въвеждането на видеонаблюдение, уточни министърът. Според него е необходимо кметовете на общини и населени места да намерят средства за закупуване на камери.

Повече камери - това означава по-малко личен състав, който се занимава с такова наблюдение, възможност да пренасочим полицаите към други функции, заяви Радев. По думите му камерите ще заместят жива сила от МВР.
Валентин Радев присъства днес в Перник на представяне на видеонаблюдение, което е монтирано в града с помощта на "Стомана индъстри" и "МТел". 

Петдесет камери са поставени на всички входно-изходни артерии в града и по-важните кръстовища. 17 от тях - три моторизирани и 14 стационарни, охраняват централния пернишки площад. На пътен възел "Даскалово" е инсталирана обзорна камера, която отчита трафика. По нейни данни от 1 май до днес на обяд през пътното съоръжение са преминали над 45 хил. автомобила.

Видеонаблюдението позволява да се проследяват коли по номера, включително и ако само са зададени цифрите, по дата и час, по всяко време на денонощието. Според старши директора на МТел Иван Иванов има общини, в които престъпността е сведена до нула, благодарение на въведеното наблюдение.

Инвестицията е на стойност 160 хил. лв. и е финансирана от "Стомана индъстри". Договорът е тригодишен, поясни кметът Вяра Церовска. По думите й контролът се осъществява от общинско помещение, което е оборудвано и предадено на МВР.

Радев горещо одобри направеното и уточни, че Перник е поредният град, в който се въвежда видеонаблюдение. Според него то играе голяма превантивна роля.

Вътрешният министър се срещна и с кметове от Пернишка област. Пред него е било поставено искане част от парите, които се събират от пътно-транспортни произшествия, да се преотстъпят на населените места. Те пък ще ги използват за закупуване на камери, разказа Радев и посочи, че се работи по този казус. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
redcretin
преди 5 години
В статията даже си пише кой ще прилапа парите - Ментел :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
bghighlander
преди 5 години
Никой няма да уволни, а даже ще назначат още "наши" хора! Даже и заплатите ще им вдигнат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
abdul
преди 5 години
Дeбилният ни вътрешен министър е редно преди да изхвърли поредните няколко милиона, да каже колко фуражки ще уволни тази система, вместо да си прави реклама на наш гръб, как щял да преквалифицира пешаци в аналитичен отдел за видеонаблюдение.Ако ще ни пазят камерите, този е по-добре да си ходи на село да си гледа чушките.*предполагам пари от спестен бензин няма да има, защото и преди не достигаше, а останалия така или иначе си го прибира патрула с 10 литровки в багажника..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още