IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 1 юли средната пенсия става 412 лв., минималната - 250 лв.

Новите по-високи размери на пенсиите ще се изплатят с редовното плащане през юли

13:26 | 23.06.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Минималната пенсия за стаж и възраст от 1 юли става 250 лева. Увеличението е с 13,9 на сто, спрямо сегашния й размер, по данни на Националния осигурителен институт (НОИ).

Всички останали пенсии, отпуснати до края на миналата година, се актуализират по швейцарското правило със 6,7 на сто. 

Увеличението на пенсиите от 1 юли 2020 година с 6,7% беше одобрено в края на миналата година в хода на бюджетната порцедура по бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Таванът на пенсиите се запазва на 1200 лева, средната пенсия ще достигне 412 лева. Социалната пенсия за старост от 1 юли е 141,63 лева.

Минималната пенсия за инвалидност и общо заболяване на хората с над 90 на сто трайно увреждане ще бъде 287,50 лв. За хората с инвалидност от 71 до 90% -  262.50 лв.

Минималните размери на инвалидните пенсии при трудова злополука и професионално заболяване са 312,50 лева за хората с най-тежки увреждания и 287,50 лева за тези със 71-90% увреждане.

Новите по-високи размери на пенсиите ще се изплатят с редовното плащане през юли. НОИ няма да изпраща разпореждания. Документът може да се получи на място в териториалните поделения чрез пощите с обратна разписка или чрез системата за сигурно електронно връчване, съобразно заявеното от хората.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
О, горкото, пише "милярди" и тръгнало да коментира??!Да, последно време най-неграмотните и ограничени индивиди станаха най-гласовити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Владко, аман от празноглавци със заучени фрази! България най-бедна в Европа?? Преяло с пропаганда същество, правиш ли разлика между Европа и ЕС?Явно не.Само да ти напомня, че средната заплата в България е с 30-40% по-висока от тези в Сърбия, Расия и тн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
Bones
преди 3 години
Ми държавата сме ти и аз. До кога ще си затваряме очите? Другата "държава", за която говориш се нарича олигархична мафия. Ако чакаш от нея помощ, значи не е добре работата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
vladi_guetzov
преди 3 години
България може да е най-бедната страна в Европа,но е първа по ограбване.Не само златото се краде и др метали , но и платина , сребро и др , които се изнасят под фолмата на концентрат за Нигерия,където се извличат.Това което се отчита и плаща от Дънди е просто капка в морето.Случаят с неплащане на данъци ,ощетяване на държавата/бюджета/ и кражби какъвто е Божков -не е единствен.Петролните компании в България не плащат данъци и крадат ,като изнасят печалбите в Русия ,трети страни или сумите потъват в частни джобове.Петролните компании фалшифицират резултатите , правят еквилибристики за да се изкарат губещи или без печалба при очевидната печалба от милярди,за което не плащат данъци ,с което ощетяват държавата.За това няма пари да образование ,армия и полиция,здравеопазване -защото тлъстите печалби се изнасят в чужбина , а в България не остава нищо.До кога държавата ще търпи тези кражби в особено голям размер?До кога ще си затваря очите?Случайно ли е това или има политически чадър ?Защото това е главозамайваща корупция изчислявана не на милиони , а милярди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още