Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

От 1 юли средната пенсия става 412 лв., минималната - 250 лв.

Новите по-високи размери на пенсиите ще се изплатят с редовното плащане през юли

От 1 юли средната пенсия става 412 лв., минималната - 250 лв.

Снимка: БГНЕС

Минималната пенсия за стаж и възраст от 1 юли става 250 лева. Увеличението е с 13,9 на сто, спрямо сегашния й размер, по данни на Националния осигурителен институт (НОИ).

Всички останали пенсии, отпуснати до края на миналата година, се актуализират по швейцарското правило със 6,7 на сто. 

Още по темата

Увеличението на пенсиите от 1 юли 2020 година с 6,7% беше одобрено в края на миналата година в хода на бюджетната порцедура по бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Таванът на пенсиите се запазва на 1200 лева, средната пенсия ще достигне 412 лева. Социалната пенсия за старост от 1 юли е 141,63 лева.

Минималната пенсия за инвалидност и общо заболяване на хората с над 90 на сто трайно увреждане ще бъде 287,50 лв. За хората с инвалидност от 71 до 90% -  262.50 лв.

Минималните размери на инвалидните пенсии при трудова злополука и професионално заболяване са 312,50 лева за хората с най-тежки увреждания и 287,50 лева за тези със 71-90% увреждане.

Новите по-високи размери на пенсиите ще се изплатят с редовното плащане през юли. НОИ няма да изпраща разпореждания. Документът може да се получи на място в териториалните поделения чрез пощите с обратна разписка или чрез системата за сигурно електронно връчване, съобразно заявеното от хората.

 

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

2
 
9
 
4
Dr. Vatnikov до: vladi_guetzov
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
О, горкото, пише "милярди" и тръгнало да коментира??!

Да, последно време най-неграмотните и ограничени индивиди станаха най-гласовити.
3
 
8
 
3
Dr. Vatnikov до: vladi_guetzov
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Владко, аман от празноглавци със заучени фрази!
България най-бедна в Европа??
Преяло с пропаганда същество, правиш ли разлика между Европа и ЕС?
Явно не.

Само да ти напомня, че средната заплата в България е с 30-40% по-висока от тези в Сърбия, Расия и тн.
2
 
9
 
2
Bones до: vladi_guetzov
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Ми държавата сме ти и аз. До кога ще си затваряме очите? Другата "държава", за която говориш се нарича олигархична мафия. Ако чакаш от нея помощ, значи не е добре работата...
3
 
9
 
1
преди 5 месеца
България може да е най-бедната страна в Европа,но е първа по ограбване.Не само златото се краде и др метали , но и платина , сребро и др , които се изнасят под фолмата на концентрат за Нигерия,където се извличат.Това което се отчита и плаща от Дънди е просто капка в морето.Случаят с неплащане на данъци ,ощетяване на държавата/бюджета/ и кражби какъвто е Божков -не е единствен.Петролните компании в България не плащат данъци и крадат ,като изнасят печалбите в Русия ,трети страни или сумите потъват в частни джобове.Петролните компании фалшифицират резултатите , правят еквилибристики за да се изкарат губещи или без печалба при очевидната печалба от милярди,за което не плащат данъци ,с което ощетяват държавата.За това няма пари да образование ,армия и полиция,здравеопазване -защото тлъстите печалби се изнасят в чужбина , а в България не остава нищо.До кога държавата ще търпи тези кражби в особено голям размер?До кога ще си затваря очите?Случайно ли е това или има политически чадър ?Защото това е главозамайваща корупция изчислявана не на милиони , а милярди.

Още от Икономика и политика
Ефектът Lidl върху икономиката на България: 1,12 млрд. лева