IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпускат се 160 хил. лв. за метеоролозите

Вече са преведени 43 хил. лв. и ще се търсят поетапно решения на проблема с недостига на средства

17:04 | 21.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Обещали сме на първо време 160 хил. лв. за Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), вече сме превели 43 хил. лв. и ще търсим поетапно решения. Това каза на брифинг председателят на Българската академия на науките (БАН) акад. Юлиан Ревалски след среща с Националния институт по метеорология и хидрология и министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, предаде агенция „Фокус“.

От своя страна Вълчев подчерта, че НИМХ има специфично място в структурата на академията и това е едно от най-важните звена, което има постоянно възложени функции - за метеорологично обслужване на обществото и на редица сектори в него. 

Ще търсим възможности с БАН да подпомогнем конкретни разходи на НИМХ за тази година, каза още образователният министър, цитиран от БТА.

„През тази година беше увеличена субсидията на БАН с 25%. Имаме и задача да оправдаем обществената възвръщаемост за научни изследвания. Това има 2 линии – едната е да са обвързани с резултатите, а другата с обществени дейности“, коментира Вълчев и припомни, че през 2018 г. бяха отделени допълнителни 15 млн. лв. за БАН, като те вече са разпределени между институтите от Общото събрание на академията.

„Затова през тази година ще търсим други варианти за покриване на недостига в бюджета на НИМХ-БАН, а за 2019 г. имаме споразумение още от началото на 2018 г. бюджетната субсидия за БАН да бъде утвърдена от бюджета по дейности. Една от тези тези дейности ще е за метеорологичното и хидрометеорологичното обслужване на държавата и обществото“, обясни образователният министър.

По думите му методика на БАН е била съгласувана с МОН, но тя не отчита спецификата на НИМХ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още