Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

П. Бошнаков: България може да има марка вино, която да е разпознаваема по света

Държавата трябва да подпомогне развитието на родните сортове грозде, за които е доказано, че са по-устойчиви, посочи председателят на сдружението на българските лозари

гледано: 1640   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Държавата трябва подкрепи процесите за създаване на българска марка вино, която да е разпознаваема по света. Това може да даде шанс на родните винопроизводители да запълнят част от нишата, която френските производители на шампанско ще освободят заради проблемите там. Това призова Петьо Бошнаков, председател на Националното сдружение на българските лозари. Той напомни, че в България се произвеждат висококачествени пенливи вина, като има добри винопроизводители, които успяха да се наложат.
Още по темата

„Въпреки това трудно бихме могли да запълним френската ниша“, коментира Бошнаков в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му това е въпрос на престиж и френските производители имат традиции и реноме в производството на пенливи вина. „Тепърва България навлиза в този сектор, но наградите, които печелим в конкурси за пенливи вина, са достатъчно показателни, че страната ни има добър потенциал", посочи председателят.

Петьо Бошнаков обясни, че френските винопроизводители от известната област Шампан очакват до 50% спад в производството на шампанско през тази година, защото лозята във френския регион са поразени от гъбични болести след обилните дъждове в региона.

Що се отнася до българското винопроиздводство, експертът е на мнение, че без държавна политика няма да има прогрес този сектор.

„През последните години винопроизводството беше пренебрегвано, въпреки това има добри частни инвестиции в сектора. България изнася този продукт в света. В момента произвеждаме висококачествени вина за сметка на обема на производство, който намаля през последните десет години“, каза Петьо Бошнаков.

От думите му стана ясно, че в България законът за винопроизводството от 2020 г. не отговаря на изискванията, като са необходими спешни мерки за промяната му в посока стимулиране на лозарството и винопроизводството като традиционни и приоритетни отрасли за страната, за да излезе България с конкурентен продукт на външния пазар.

Друга тема от разговора бе как климатичните промени влияят на производството на вино.

„През последните години климатичните промени в цяла Европа, включително и България, оказаха своето влияние и несъмнено ще има спад в реколтата в чужбина, което ще се отрази и на производството в страната ни. Въпреки това тази година в страната имаме нормална реколта", посочи експертът.

Той обаче подчерта, че има все по-големи трудности при производството на висококачествено грозде, които налагат допълнителни разходи. „Използват се все повече препарати и техника, което е проблем за българското производство, тъй като финансирането не е достатъчно“, смята Бошнаков.

Той разкри, че във Франция тестват експериментални сортове гроздове, които са по-устойчиви на климатичните промени.

„България има развити свои сортове грозде, които са по-традиционни за нашите регионални особености. Това са български сортове, които са производство на нашите университети и институти по лозарство. Те бяха пренебрегнати през последните няколко години, но интересът към тях се възвръща. Тук е мястото на държавата да финансира и подпомогне развитието тези сортове, които са доказано по-устойчиви при нашите климатичните условия. Част от тях са врачански мискет, мавруд, рубин, широка мелнишка лоза", изброи част от тях председателят на Националното сдружение на българските лозари.

Бошнаков съобщи, че в петък и събота ще се проведе първият национален събор по винарство в пловдивското село Брестовица.

„По време на форума ще можем да се докоснем до бита на българските производители на вино. Предвидена е фолклорна програма с много участници, както и дегустация на вино. Там ще заявим нашите искания по отношение на политиката в сектора за национално плащане и финансиране, подпомагане на науката в областта на лозарството и винарството“, обяви председателят на Националното сдружение на българските лозари.

Каква трябва да е подкрепата за лозарския сектор в България от Общата селскостопанска политика на ЕС? Ще има ли повече пари за фермерите в Националния плана за възстановяване и устойчивост на България? Какво ще е качеството на реколтата от грозде тази година?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Лидия Йорданова: Хората не мислят доброто управление задължително като ново