IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет партии изчезват от политическата сцена

Още 28 ще последват съдбата им заради неучастие в избори

16:26 | 11.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Пет политически партии, които не развиват дейност, са разпуснати от Софийския градски съд от началото на 2018 г. Това показа справка на "Труд“ в "Държавен вестник", където по закон тези решения се обнародват.

Закритите формации са "Движение за благоденствие и възход", "Единен пенсионерски съюз", "Движение кредитор на доверие", "Българска национално-патриотична партия" и "Партия на либералната алтернатива и мира" (ПЛАМ).

Съдът е прекратил четири от тях на основание чл. 40, ал. 1, т. 4 от Закона за политическите партии, че не са участвали в никакви избори повече от 5 години. "Движение за благоденствие и възход" се заличава, защото не е подавало годишни финансови отчети пред Сметната палата две последователни години.

"Движение за благоденствие и възход" е учредена през февруари 2015 г. в Пловдив предимно от жители на квартал Столипиново. Ромската партия беше представлявана от местния бизнесмен Емил Кирилов Иванов.

“Единен пенсионерски съюз" e създаден през март 2013 г. в Стара Загора с идеята да обедини множеството пенсионерски формации и "да прекрати унищожаването на България".

"Движение кредитор на доверие" е учредено през 2003 г. Тогава председателят му Йордан Пеянски се кандидатира за кмет на Варна и получи 150 гласа.

"Българска национално-патриотична партия" е регистрирана през 2004 г. и през 2005 г. беше мандатоносител на коалиция "Атака", а лидерът й Петър Манолов стана депутат. Той веднага се отцепи от групата на Волен Сидеров и се присъедини към мнозинството в Народното събрание, избрало Сергей Станишев за премиер с минималната разлика от един глас в опита за съставяне на кабинет БСП-ДПС.

"Партия на либералната алтернатива и мира" (ПЛАМ) е регистрирана през 2007 г. с председател Николай Нинов с подписка от 16 576 избиратели. Участва самостоятелно на парламентарния вот през 2009 г. и получава 2828 гласа (0.07%).

Петте заличени формации са част от дълъг списък от партии фантоми, за които Софийската градска прокуратура поиска да бъдат разпуснати миналата година. На 31 юли държавно обвинение съобщи, че след извършена проверка и въз основа на изискани материали от ЦИК, Софийския градски съд и Сметната палата, е внесло искови молби за прекратяване на 33 партии.

Останалите 28, които чакат своя ред за заличаване, ще изчезнат от правния мир заради неучастие в избори. Това са: "Българска национално – радикална партия“, "Социалистически младежки съюз“, "Съюз на демократичните партии и движения ЕРА- 3“, "Отечествена партия на труда“, "Български бизнес блок“, "Алтернативно социалистическо обединение – независими“, "Движение "Народен юмрук“ за защита на пенсионери, безработни и социално слаби граждани“, "Българска християнска коалиция“, "Съюз България“, "Движение за единение на нацията“, "Политическо движение Заедно за Сливен“, "Роден край“, "Камара на експертите“, "Републиканско – демократическо движение на всички отрудени и обременени“, „Обединена партия на пенсионерите в България /ОППБ/“, „Съюз на националното достойнство Гранит“, "Обединение Достойна България“, "Народняшка земеделска партия "Никола Петков“, "Политическа партия Дела“, "Северна лига“, "Гражданско движение Глас“, "Черноморец“, "Партия Движение за социална солидарност“, "Българска индустриално аграрна партия“, "Български граждани ЗБОРИМ“, "Нова Европа“, "Победа“ и "Национално патриотично обединение“.

Подаване на легитимни годишни финансови отчети, участие на избори поне веднъж на 5 години и провеждане на конгрес поне веднъж на 5 години са единствените законови изисквания към партиите, за да не бъдат заличени.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още