IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половината хотели в България са намалили цените на нощувките през юли

Малък е делът на хотелиерите, които предвиждат временно да преустановят дейността си или да я прекратят, отчита НСИ

14:58 | 25.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Около половината от хотелиерите в България са намалили цените на нощувките или на пакетните цени на услугите си или са предложиили алтернативен период за използване на направените резервации. 

Това става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ). Като цяло тенденцията се запазва от предходния месец.

През седмия месец от годината НСИ проведе за пореден месец анкетно проучване сред управителите на местата за настаняване с цел събиране на информация за състоянието и развитието на техния бизнес по време на извънредното положение и последвалата епидемична обстановка в страната.

През юли 55,2% от анкетираните запазват мнението си да предложат на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации, 64,3% имат намерение да намалят цената на пакет услуги, а 50,2% - на нощувката.

По отношение на наетия персонал през последния месец анкетата регистрира намаление на ръководителите, предприели основните мерки: „освобождаване/съкращаване“, „неплатен отпуск“, „платен отпуск“, „преминаване на непълно работно време“ и „намаляване на възнагражденията на персонала“.

Увеличава се броят на местата за настаняване, които са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите – 16,7 на сто.

В краткосрочен план (1 месец) 69% от анкетираните предвиждат да запазят персонала си, а 25,8% от тях очакват да увеличат заетите в местата си за настаняване.

През юли 34% от управителите отчитат увеличение в приходите от дейността си спрямо предходния месец, докато 33,4% посочват, че няма промяна в тях.

В краткосрочен план (през следващия един месец) 44,9% от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат „до 50%“ от разходите за дейността със собствени средства, 29,8% от тях - „до 100%“, а 24,4% от анкетираните посочват, че няма да могат да се справят сами.

По отношение на бъдещата си активност в краткосрочен план през юли се увеличава процентът на ръководителите на местата за настаняване, които смятат да продължат с настоящата си дейност (41,7%). Същевременно 42,2% от тях смятат да продължат да работят, макар и с намален обем, 10,8% планират временно да преустановят дейността си, а 4,2% прогнозират да я прекратят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още