IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Порожанов: МЗ обсъжда с ЕК регистрацията на защитени географски български продукти

Според министъра изчакващите одобрение продукти са бялото саламурено сирене, кашкавалът и киселото мляко

14:08 | 09.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Министерството на земеделието е в активна комуникация с Европейската комисия за регистрацията на българските продукти със защитено географско указание, каза в Горна Оряховица министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, предава БТА.

Той отбеляза, че около десетина производители на продукти са подали своите документи и очакват становище преди изтичането на крайните срокове.

Според него е налице забавяне заради непостъпила още преди десет години цялостна документация в регистрите на министерството.

Сред изчакващите одобрение продукти са бялото саламурено сирене, кашкавалът и киселото мляко.

Министър Порожанов присъства на откриването на традиционния празник на горнооряховския суджук.

В приветствието си той припомни, че това е първият български продукт със защитено географско наименование за произход, вписан в ЕК през 2011 година.

Защитеното наименование е регистрирано от сдружение "Раховец- 2007". По-късно добрият пример е бил последван и България има още пет регистрирани такива продукта - филе "Елена", роле "Трапезица", панагюрска луканка, кайзерован врат "Тракия" и говежда пастърма, посочи той.

Пред журналисти министърът коментира, че е в процес разработката на наредба за наличието на минимално количество месо в различните месни продукти.

Предстои публикуване на наредбата за млечните продукти, с която ще бъде забранено ползването на растителни мазнини в производството им, която ще влезе в сила през втората половина на месец юли.

Тези производители, които не изпълняват изискванията на наредбата ще минат в групата на производителите на имитиращи продукти и няма да се водят млечни производители, посочи той.

Контролът ще се осъществява от специализирано звено към МЗГХ, а освен проверка на документацията се предвижда и визуален контрол и проби. Актовете ще бъдат издавани от БАБХ, а нарушителите ще бъдат наказвани с отнемане на лиценз за производство на млечни продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още