IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Порожанов: Проблемите на производителите на розов цвят са трупани с години

Предстои среща между производители и собственици на дестилерии в София

14:41 | 19.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министърът на земеделието Румен Порожанов се срещна днес с преставители на протестиращите производители на розов цвят в Карлово, след което направи изявление, посочваки, че в следващите дни ще се търси решение, което да е приемливо за всички страни. Целта е да бъде спасена тазгодишната реколта, пише на сайта си БНР.

По думите му сегашната ситуация е резултат от проблеми, които са се натрупвали с години, но държавата не може да регулира изкупната цена на розовия цвят.

В неделя в 11 часа Порожанов организира среща в Министерството на земеделието с представители на дестилериите. Той отправи покана и до производителите, за да може да се стигне до обща позиция как да продължи кампанията в оставащите четири седмици, така че да не остане неизкупена суровина.

Според него заради спрялото изкупуване и добрата реколта подобен сценарий е напълно възможен.

Министърът твърди, че в дългосрочен план ще се търси възможност производителите да бъдат компенсирани, а още по-дългосрочно ще се пристъпи към изработване на специален закон, който да регулира отношенията в сектора.

Предвижда се и по-строг контрол над преработвателите, обясни министърът. По думите му през последните години качеството на българското розово масло се е комрометирало заради влагането на чужда суровина.

Тези и други проблеми ще бъдат обсъдени на планираната среща в Министерството на земеделието.

Порожанов и кметът на Карлово Емил Кабаиванов призоваха за сваляне на блокадата на пътя Пловдив-Карлово.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още