Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Повечето българи подкрепят Македония в спора за името

70% са чували за преговорите, които в момента водят Македония и Гърция, показа проучване на „Галъп интернешънъл“

Повечето българи подкрепят Македония в спора за името

Изглед от Скопие. Снимка: Pixabay

Българите не са загубили своето приятелско и искрено мнение за Македония. Деликатните отношения в продължение на десетилетия не са успели съвсем да заличат близките връзки, а пробивът от последните месеци явно наново напомня на българските граждани общата история на двете страни.

Затова и в дебата за името, който е пред решение и ще отвори евроатлантическата перспектива на Македония, гражданите на България инстинктивно подкрепят Македония. Отношението на страните от Западните Балкани към България е добро – изводите са от миналогодишно изследване на „Галъп интернешънъл“ сред балканските държави.

Македония

70% от българите са чували за преговорите, които в момента водят Македония и Гърция по повод на искането на Атина Македония да смени името си. Само 26% не са чули за тези преговори, а останалите се затрудняват да отговорят. Това означава, че на практика цялата активна част от обществото проявява заинтересованост относно случващото се на югозапад.

Източник: „Галъп интернешънъл“ 

Според данните, българите нямат нищо против дори и името на Република Македония да остане такова, каквото е - 54% от чулите за спора за името биха приели и тази опция, а само 19% са на обратното мнение.

Според социолозите обществените настроения у нас кореспондират добре и с официалната българска позиция (изразена наскоро от министър Захариева), която винаги е била за принципна подкрепа на Македония под нейното конституционно име, наред с ненамеса в спора между Атина и Скопие, насърчаване на диалога между двете страни и недопускане на евентуални териториални претенции към страната ни в евентуално ново име.

Мнозинство от 58% от запознатите с дебата се чувстват по-скоро солидарни с Македония и само 15% застават на страната на Гърция при възникналия между двете страни спор за името на Македония.

Въпросът е експериментален и се стреми да улови най-общите инстинкти и симпатии. Данните показват, че не е взела надмощие отмъстителна позиция спрямо Македония, въпреки някои провокации от страна на политическия елит в Скопие в годините.

Източник: „Галъп интернешънъл“ 

Изследователската практика на „Галъп интернешънъл“ показва, че заредено с недоверие у нас е по-скоро отношението към доскорошния политическия елит на югозападната ни съседка, но отношението към самите хора на Македония и към страната като цяло е като към близки.

Отношението на Западните Балкани към България

„Галъп интернешънъл“ провери преди няколко месеца и отношението на Западните Балкани към България и към Европейския съюз. Отношението към България е видимо добро във всички изследвани страни, а ЕС се разглежда като потенциал за успешна лична перспектива (може би с известен нюанс при Сърбия).

Данните демонстрират генералната структура, уловена още от преди месеци. Развитията в последно време влияят на данните също в положителна насока.

Източник: „Галъп интернешънъл“ 

Изводите са от ежемесечното националнопредставително проучване на „Галъп интернешънъл“, проведено между 9 и 16 март сред 772 души по метода „лице в лице“ и представително изследване сред няколко балкански страни през лятото на 2017 г.
 

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
5
 
1
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
традиционно сърбите са найтъпи :):)

Още от Икономика и политика
Българските вина повишават пазарния си дял в Европа