IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 21 октомври

08:00 | 21.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В. 24 часа

“Интерпартнерс груп” и още 6 агенции създадоха Балкански хъб

Седем балкански комуникационни агенции се обединиха по идея на българската “Интерпартнерс груп” в Балкански хъб (The Balkan Hub), където ще работят в услуга на бизнеси с регионален обхват.

Освен българската агенция в обединението влизат още WhiteAd (Гърция), Media Concept Store (Румъния), Domino Communications (Сър- бия), New Moment (Албания), New Moment Skopje (Република Северна Македония) и Communications Lab (Хърватия).

Обходът на Габрово ще е готов до 26 ноември

Обходът на Габрово, който е и подход към тунела под Шипка, ще бъде завършен на 26 ноември, съобщават от пътната агенция. Завършена е конструкцията на най-големият засега тунел с дължина 640 м. В обходния път се изграждат системите за безопасност и се изпълняват довършителни работи. Полагат се асфалтови пластове, изградени са отводнителните съоръжения и окопи, бетоновите бордюри, пътните банкети, монтирани са предпазни еластични огради.

От отговор на министъра на транспорта Росен Желязков на въпроси на двама депутати от БСП стана ясно, че по финансирането на проекта има спор между България и Европейската комисия. От Брюксел са стартирали процедура за финансова корекция на проекта. Причината е, че се иска от страната ни да върне сертифицирани суми за участъците, които не са приключени, и етапната връзка. Това означава, че трябва да бъдат възстановени от бюджета към 11 млн. лв.

Борисов: Готови са първите 11 км от “Балкански поток”

Първи кадри от строителните дейности по изграждането на газопровода “Балкански поток” публикува във фейсбук профила си премиерът Бойко Борисов. Клиповете са от откритата строителна площадка в района на Кнежа, Оряхово и Искър, написа той. Трасето на преносния газопровод ще премине през землищата на 11 области - Варна, Шумен, Разград, Търговище, Русе, Велико Търново, Ловеч, Плевен, Враца, Монтана, Видин.

През месец април 2019 г. “Булгартрансгаз” определи за изпълнител на обществената поръчка консорциум “Аркад”, с който сключи договор на 18 септември. Общата стойност на подписания договор при срок за изпълнение на дейностите до 615 календарни дни е 1,1 млрд. евро без ДДС.

В. Сега

20 общински европроекта са орязани с 16.4 млн. лева

Част от общините и досега, години след влизането ни в ЕС, не успяват да се справят с усвояването на европари. Макар България да се намира във втория си програмен период, нарушенията продължават.  20 проекта по програма "Региони в растеж" вече са с наложени финансови корекции за 16.4 млн. лева.

Това означава, че на кандидатите - в случая основно общини, ще се наложи да върнат парите. Проектите са за общо над 179 млн. лв., показва одит на Сметната палата за периода юни 2014 - юни 2018 г. Това е 8.23 на сто от общия размер на договорените средства по програмата, изтъкват одиторите. От публикувания от палатата одит не се разбира точно кои са общините и какви са конкретните им провинения.

От документа става ясно, че за 12 от проверените проекти са подадени 18 сигнала за нередности. Част от пропуските са документални - не са спазени определени срокове или графици, а при други става дума за липса на планови проверки, смяна на ръководителя на проекта в ход и др.

Кьопоолуто поевтиня с почти 20%

По-евтино със 17% излиза приготвянето на кьопоолу вкъщи - с толкова са поевтинели патладжаните през последната седмица. Това показва справка в Системата за агропазарна информация (САПИ). Цената им сега варира между 80 ст. и 2.50 лева.

Зелето също поевтинява, което е добре за майсторите на домашни туршии. С около 8% по-ниска е била и цената на краставиците през последните дни. Намаление има и при картофите, които се движат между 70 ст. до 1.99 лв., показват още данните на САПИ. Осезаемо увеличение - с около 8%, е регистрирано единствено при червените чушки. Нищожно поскъпване от 1% има при доматите.

В. Монитор

Месец преди зимата кубик дърва скача над стотарка

Около месец преди зимата кубик от най-масовото гориво за отопление през зимата – дървата, се продава по 100 лв., а на места се продава и за 110 лв., показа проверка на „Монитор”. Интересното е, че дори в студения януари на 2017-та цената бе около стотарката. Сега явно търговците надуват цените, за да спечелят от , закъснели да се запасят с цепениците още през лятото.

Духалките надуват най-много сметката, 3 от 4 домакинства разчитат на цепениците

Данни, представени в Националната инвентаризация на емисиите (НИЕ, 2018 г.), показват, че битовото отопление с използване на биомаса (дърва), се увеличава както в абсолютна, така и в относителна стойност. Като процент от националното общо потребление на гориво за битово отопление се е увеличило от около 65% през 2000 г. до над 76% през 2016 г.

Преобладаващото потребление на дърва като източник на гориво за битово отопление би могло отчасти да е отражение на традиция и обичаи, пише в Национална програма за подобряване качеството на атмосферния въздух, която трябва да изпълним до края на 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още