Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Превозвачите искат референдум за излизане от ЕС, ако Европа не ги чуе за пакета "Мобилност"

Правителството твърдо подкрепя позицията и исканията на автомобилните превозвачи

Превозвачите искат референдум за излизане от ЕС, ако Европа не ги чуе за пакета "Мобилност"

Снимка: АПИ

Българските превозвачи ще инициират национален референдум за излизането на България от ЕС, ако предвидените мерки в законодателния пакет за мобилност в ЕС бъдат приети. Това каза Йордан Арабаджиев от Съюза на превозвачите след срещата с транспортния министър, предава БНР.

Българските превозвачи проведоха среща с транспортния министър Ивайло Московски, на която бяха обсъдени предложенията за промени в мобилния пакет, който стана известен като пакет "Мобилност" или закона "Макрон".

Йордан Арабаджиев от Съюза на превозвачите съобщи, че на срещата днес с Московски целият транспортен бранш е информирал, че ако мерките, предложени от ЕК, се приемат в този вид, то българските превозвачи няма да имат друг избор, освен да инициират референдум за излизането на страната ни от ЕС. 

Още по темата

"Ние ще бъдем принудени да работим против правилата, с които предварително ще бъдем обречени на фалит", категоричен е Арабаджиев.

По думите му браншът и транспортният министър отдавна са обсъдили всички предложения от българиста страна. Стана ясно и че компромисните текстове, които бяха поискани от еврокомисаря по транспорта, вече са внесени от българското правителство в работните групи

"Но оттам насетне тези текстове не бяха възприети от Франция, Германия, Белгия и Холандия и ние сме притеснени, че въпреки всички компромиси, които правим, се отива в посока тези рестриктивни мерки да бъдат приети без оглед на мнението на голяма част от държавите в ЕС", каза Арабаджиев. 

Според него не е нормално и не трябва да се допуска подход, с който един бизнес ще бъде изхвърлен чрез административни мерки.

Още по темата

Абаджиев посочи и че евродепутатът Ангел Джамбазки е инициирал протест в Брюксел.

Днес в 17 часа българско време в транспортната комисия към Европейския парламент ще се гласуват мерките по пакета "Мобилност".

Темата коментира и евродепутатът Андрей Новаков. По думите му е направено всичко възможно, така че мерките по мобилния пакет на ЕК да не бъдат приемани.

"Буквално всичко възможно, което можеше да се направи, е направено. Буквално с всеки един колега, включително и с тези, които са абсолютно непреклонни спрямо тяхната позиция, им е отделено достатъчно внимание. Единствената дума, която описва това, което се случва в ЕП, е опълчение. Всичко се променя постоянно. Първоначално имахме пълната подкрепа на колегите от Централна Европа. Сега се наблюдава разколебаване. Имаме проблеми и с позицията на колегите от Италия, тъй като явно политическата нестабилност в страната им пречи да координират своите позиции", посочи Новаков.

Той е и категоричен, че ако мерките се приемат в сегашния им вид, българският бизнес ще бъде изправен пред катастрофа. "Ако минем на вариант Б, това означава, че трябва да блокираме досието в Съвета, така че неговото прилагане да отнеме толкова време, че да изтече мандатът на ЕК", обясни евродепутатът.

Правителството твърдо подкрепя позицията и исканията на автомобилните превозвачи, свързани с пакет „Мобилност“ на ЕК, заяви министърът на транспорта Ивайло Московски по време на днешната среща с представители на бранша, допълват от пресцентъра на ведомството.

Министърът и превозвачите отново прегледаха в детайли всички текстове, които са поставени за обсъждане и се обединиха около тезата, че предложенията, които българската страна е внесла в Европейската комисия, са напълно разумни и повече отстъпки и компромиси няма да бъдат правени, защото ефектът от тези промени ще бъде катастрофален за икономиката на държавата, като засегне не само транспорта, но и други сфери.

„В Европейската комисия се пишат закони, които не се знае как ще работят или как ще се контролират. В същото време същите тези закони няма да важат за държави от трети страни, което ощетява българските превозвачи“, изтъкна министър Московски.

По думите му на предстоящия съвет на министрите на транспорта на ЕС, който ще се проведе на 7 и 8 юни в Люксембург, по всяка вероятност няма да бъде постигнат общ подход по пакета „Мобилност“. Той увери превозвачите, че в рамките на заседанията на съвета отново ще запознае своите колеги с конкретните искания на българския транспортен бранш.

По време на разговорите беше констатирано, че България получава само частична подкрепа от страните от Централна и Източна Европа.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (38)

   1| 2| 3| 4    
1
 
2
 
38
kalendar до: theodorejrusso
преди 8 месеца
а бе ти...май имаш някакви комплекси, че все за биене на жени говориш...представям си какъв си му^хъл :)
1
 
2
 
37
kalendar до: theodorejrusso
преди 8 месеца
не...така говоря на тия от автомивката като не са си свършили работата. Грубо казано - на едно ниво сте ми. И двамата ми ядете от ръката.
1
 
2
 
36
theodorejrusso до: kalendar
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
.... и вземи се успокой малко. Много си назобил анаболите в местния "фитнес". Поспри ги. Явно нямаш жена да набиеш като прятелите ти, и си го изкарваш тук
1
 
2
 
35
theodorejrusso до: kalendar
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
"хюмнета","сополанко", "мекицa", "уста - зинала да поеме поредната доза плюнки", "киртаче".... :)))

сигурно така си говорите на маса докато обсъждате кой и как е врътнал една на Грухи. И като гледам и на теб турския език ти е майчин, както на лидера ти Mavi Goz

свърши ви времето. ще трябва да започнете да играете по същите правила, като всички други. ще плащаш заплати, иначе ще ти избягат хората. ще спазваш регулации, защото под масата този път няма да мине
1
 
2
 
34
kalendar до: theodorejrusso
преди 8 месеца
а бе, тр0л4о....кой ти говори за финансовото ти състояние? Но пък от далеч си личи, че заплата си плащал точно никога :)
Много пъти съм се обяснявал на хюмнета като теб какъв съм и що съм и не - не съм второ поколение. Ти обаче си някакъв сополанко, излязъл току-що от нищото, с бекграунд "между теб и данъчните", с уста - зинала да поеме поредната доза плюнки. С две думи - нищо съществено няма да кажеш. Щото мекици като теб толкова си могат - да седят и да дращят тук.
Не знам чие време е свършило, ама аз не съм тръгнал за никъде. Като гледам - и Калев. А ти по какъв повод се пениш тук не те знам, киртаче, но вероятно просто си облизал на някой седалните част та са те сложили в държавен кабинет с по-малко натоварване.

Още от Икономика и политика
8,2 млн. лв е общата стойност на 38-те предложения по проект „Красива България“