IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени през март растат с 3% на годишна база

Най-сериозен е ръстът при разпределението на електроенергия и газ

17:48 | 30.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производствените цени през март 2018 г. остават непроменени спрямо предходния месец и растат с 3 на сто на годишна база.

По-високи цени спрямо февруари са регистрирани в добивната промишленост с 0,4%, в преработващата промишленост няма промяна, a при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление с 0,1%, съобщи НСИ.

По-съществено покачване на цените в преработващата промишленост има при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 1,7%, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 1,2%, а спад е отчетен при производството на основни метали - с 1,1% , както и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 0,9%. 

Производствените цени през март 2018 г. нарастват с 3% в сравнение със същия месец на 2017 година. Увеличение на цените е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 11,6%, в преработващата промишленост - с 0,7%, и в добивната промишленост - с 0,1%.

В преработващата промишленост по-съществен ръст на цените се наблюдава при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 6,9%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 5,1%, а спад е регистриран при производството на тютюневи изделия - със 7,3%, както и при производството на превозни средства, без автомобили - с 2,2%.

Индексът на производствените цени на вътрешния пазар през март 2018 г. се покачва с 0,1% спрямо предходния месец.

Ръст е отчетен в добивната промишленост - с 0,5%, в преработващата промишленост - с 0,1%, а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ не е отчетена промяна.

На годишна база производствените цени на вътрешния пазар през март 2018 г. нарастват с 4,8%. Увеличение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 12,1%, в добивната промишленост - с 2,9%, и в преработващата промишленост - с 0,8%.

На международния пазар през март 2018 г. производствените цени спадат с 0,2% в сравнение с предходния месец и нарастват с 0,3% в сравнение със същия месец на 2017 година.

Източник: НСИ

НСИ НСИ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още