IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата обвини зам.-министъра на транспорта Ангел Попов

Обвинителният акт е за извършена измама, преди Попов да стане заместник-министър

14:42 | 29.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в районния съд обвинителен акт срещу зам.-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов за извършена от него измама, съобщава се на сайта на държавното обвинение.

Попов е обвинен за това, че на неустановена дата, преди да стане заместник-министър, през август 2012 г., с цел да набави за себе си имотна облага в размер на 8000 евро, възбудил у собственик на транспортна фирма заблуждение, че срещу горепосочената сума служители от Министерството на транспорта ще му уредят управляваната от него фирма да получи допълнително четири броя ЕКМТ/СЕМТ разрешителни (за облекчен режим на международен товарен транспорт - бел. ред.)

В хода на разследването е установено, че към 2012 г. Попов нямал никакво служебно или лично отношение към работната група в Министерството на транспорта, която била оторизирана да разпределя ЕКМТ/СЕМТ разрешения за транспорт.

Въпреки това той създал невярното впечатление у управител на транспортна фирма, че може да повлияе върху решението на този колективен орган, като предаде различни суми на някой от членовете му, назовани поименно от Попов.

В действителност това било обективно невъзможно, тъй като сочените от него лица изобщо не били част от тази работна група.

Попов е с мярка за неотклонение „Подписка“.

Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание лишаване от една до шест години лишаване от свобода.

Припомняме, че през октомври миналата година от БСП обвиниха в корупционни практики зам.-министъра на транспорта Ангел Попов и нападнаха премиера Бойко Борисов, че борбата с корупцията не е ефективна. Тогава от левицата обявиха, че в периода 2012-2014 г. Ангел Попов е събирал пари от свои колеги с цел да им уреди разрешителни за превоз на товари в качеството си на председател на браншова организация.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още