IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата възложи на Ангелкова проверки на свободния достъп до плажовете

Целта е гарантиране на спокойното ползване на морските плажове през целия летен сезон

12:38 | 23.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на туризма Николина Ангелкова проверка за законност по спазване на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, съобщиха от държавното обвинение.

При проверката трябва да се инспектира изпълнението на законови изисквания като дали е обезпечен свободният достъп до морските плажове, без определяне на такси за това. Както и дали е осигурена не по-малко от 50 на сто от активната плажна площ за свободно разполагане на плажни принадлежности от страна на посетителите.

Инспекцията трябва да установи още дали законосъобразно са поставени преместваеми обекти и съоръжения за осъществяване на задължителните дейности на морския плаж и за спортно-развлекателна дейност и заведения за бързо обслужване и др. 

Според закона задължителни са дейностите по осигуряване на водното спасяване, по обезопасяване на прилежащата акватория, здравното и медицинското обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж, а обектите и съоръженията за спортно-развлекателна дейност и заведения за бързо обслужване по правило могат да заемат общо до 2 на сто от площта на морския плаж.

Срокът за извършване на проверката е двумесечен, след което на ВАП ще се представи обобщена информация за констатираните нарушения, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на разкритите случаи на неспазване на закона и последиците от тях и за санкциониране на виновните лица.

Целта на проверката е гарантиране на спокойното ползване на морските плажове през целия летен сезон, уточняват от прокуратурата.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още